Ny PC til videoredigering?

Spørsmål:

Hei,

Jeg har en gammel PC, fra 1999, som er oppgradert noen ganger. Siste gang 2004, DVD-brenner. AMD Prosessor på 950 mhz er jo tregt, selv med 512 MB ram. Det funker ikke til videoredigering, kun svært korte snutter. Går forholdsvis greit med enkel billedbehandlig. Jeg har en 17" CRT-skjerm. Vurderer flaskjerm, men noen sier at de "vanlige" ikke er så bra til bilde- og videoredigering. En flatskjerm, 19" bred til bilde- og videoredigering vil koste nesten like mye som en PC, har jeg hørt.

En løsning er vel å bytte ut det meste av komponentene, men det enkleste er sikkert å kjøpe ny PC. Jeg har ikke så veldig mye kunnskaper, men jeg kjenner en som har bygd PC tidligere. Fordelene med å bygge selv er at man får en skreddersydd PC til sitt bruk. Ulempen er vel hjelp hvis noe skulle krasje. Og være sikker på av komponentene er kompatible.

Hvilker råd vil du gi - bygge selv eller kjøpe ny? Har sett på www.komplet.no at man kan endre en konfigurasjon utfra et gitt eksempel. Da er jeg vel sikret at komponentene er kompatible?

Vennlig hilsen

Jan-Arve


Datadoktoren svarer:

Hei,

Videoredigering er vel det bruksområdet for PC som krever mest av maskinvaren. Det tar mye diskplass, du trenger godt med minne og prosessorkraften kunne gjerne vært 1000 ganger så stor når du skal konvertere mellom formater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten er det en fordel med store og brede skjermer av høy kvalitet. De koster ikke like mye som en ny PC som er bra på videoredigering, du får en bra 20" til under 4 000. Sjekk vår test av LCD-skjermer. 19-tommere i bredformat som er tilgjengelige i dag er ikke så godt egnet til video og foto.

Jeg vil absolutt anbefale deg å skaffe en ny PC. Om du skal bygge den selv er en annen sak. Flere norske PC-leverandører har interaktive PC-byggere på nettet, hvor du kan komponere din egen maskin ut fra hva de har inne av kompatible komponenter. Da vil maskinen bli profft montert og komme ferdig med operativsystemet og drivere ferdig installert.

PC-bygging gjør man fordi man har lyst, eller fordi mean vil ha en svært spesiell maskin. Det er ikke mange hundrelappene å spare på selve byggingen.

Et annet godt utgangspunkt er en av PCene som er med i vår 10 000-kroners sammenligning. Hvis du velger et enklere skjermkort og i stedet bruker pengene på en raskere prosessor beveger du deg i riktig retning.

Prosessorkraft får du aldri nok av i forbindelse med video, derfor er Intels nye Core 2 Duo den som utmerker seg i dag. Det er den raskeste prosessorfamilien både generelt og i forhold til pris.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

[Ugjyldig objekt (debatt)]