Utilite er billig og lydløs. Vi forventer å se mange slike små datamaskiner i tiden som kommer. Foto: Produsenten
Utilite er billig og lydløs. Vi forventer å se mange slike små datamaskiner i tiden som kommer. Foto: ProdusentenVis mer

Ny PC til 600 kroner?

Spennende utvikling på mini-PC-fronten.

Det skjer mye på datamaskin-fronten om dagen, og alt dreier seg ikke lenger om Windows-PC-er. I det siste har det dukket opp en rekke mini-datamaskiner med ARM-baserte prosessorer til en meget rimelig penge, som for eksempel kan brukes som mediesenter tilkoblet TV-en. Se lenker nederst i denne artikkelen.

Potente saker i mini-form

Utilite er navnet på en slik datamaskin, og den lille boksen er imponerende på mange måter. Først og fremst ser den bra ut, måler kun 13,4 x 10 x 2,1 cm, og spesifikasjonene er det heller ikke noe å si på. Dette er en maskin som kan langt mer enn bare å spille av musikk og video.

Maskinen er basert rundt en Cortex-A9 MPCore prosessor med inntil fire kjerner og hastighet på 1,2 GHz, den kan utstyres med inntil 4 GB RAM, og SSD med inntil 512 GB kapasitet får plass i mSATA-sporet på hovedkortet. Her er også et microSD-kortspor som støtter minnekort på inntil 128 GB.

To HDMI-utganger og to gigabit nettverkskontakter er sjelden kost selv på dyre Windows-maskiner. Velger du firekjerneprosessoren skal det gå fint å spille av to videoer i full HD samtidig, ifølge produsenten.

I tillegg har Utilite både Bluetooth 3.0-støtte og innebygd trådløst nettverkskort (802.11 b/g/n). Fire USB 2.0-porter er også på plass, samt S/PDIF-utgang (minijack) for både 5.1 surroundlyd og analog stereo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny PC til 600 kroner?


Lydløs og rimelig

Utilite er helt vifteløs, og trekker maks 8 W under belastning. Temperaturen skal ikke overstige 45 grader, ifølge produsenten.

Utilite kan kjøre diverse Linux-baserte operativsystemer, deriblant Ubuntu og Android.

Salgsstart er august, og prisen starter på 99 dollar (600 kr med dagens kurs). Det er uklart hvordan den billigste utgaven vil være spekket, og hvorvidt Utilite blir å finne i norske butikker. Vi er uansett overbeviste om at det vil dukke opp mange slike maskiner i tiden som kommer.

Du finner mer informasjon om Utilite her.

Les også:
Raspberry Pi: Verdens minste mediesenter?
Mini-PC med enorme muligheter
Intel lanserer vifteløs mini-PC
Brix får Mac Mini til å se ut som en koloss