Det er denne PC-en fra HP som selges for under 2000 kroner hos Elkjøp og Expert i disse dager. På innsiden har imidlertid en av butikkene puttet på litt ekstra. Foto: DinSide
Det er denne PC-en fra HP som selges for under 2000 kroner hos Elkjøp og Expert i disse dager. På innsiden har imidlertid en av butikkene puttet på litt ekstra. Foto: DinSideVis mer

Ny PC til 1990 kroner?

Expert og Elkjøp med ekstreme PC-tilbud. Men hva duger maskinene egentlig til?

PC-bransjen er presset for tiden. Nettbrett og smartmobiler løser stadig flere av oppgavene som tidligere var uløselig knyttet til PC-en, og dekker snart alle behov for "folk flest". Dette er noe av årsaken til at PC-salget har stupt i mange markeder de siste årene.

Fordelen for oss forbrukere er at man kan få svært mye PC for pengene i disse dager, spesielt hvis du er ute etter en tradisjonell maskin uten berøringsskjerm og syltynn innpakning.

Les også: Se opp for denne PC-utfordreren

Ekstrempris

Nylig satte Expert foreløpig lavprisrekord for en PC med 15,6 tommer skjerm. I forbindelse med selskapets 50-årsjubileum har de den siste tiden solgt en HP Compaq-modell til 1990 kroner inkludert mva. Det gikk imidlertid ikke lang tid før Elkjøp kom på banen med samme tilbud på en maskin som på utsiden ser identisk ut.

Lenker til tilbudene:
Expert
Elkjøp

Ikke identiske likevel

På innsiden er det imidlertid et par vesentlige forskjeller. I tabellen under har vi oppsummert de viktigste egenskapene side om side:

 ElkjøpExpert
Modellnavn:Compaq Presario CQ58-241HP Compaq Presario CQ58-353
Skjerm:15,6" blank 1366 x 76815,6" blank 1366 x 768
Prosessor:AMD E1-1200AMD E1-1200
RAM:6 GB (maks 8)4 GB (maks 8)
Grafikkort:AMD HD 7310AMD HD 7310
Lagring:750 GB harddisk320 GB harddisk
Optisk drev:DVD-brennerDVD-brenner
Skjermutganger:HDMI og VGAHDMI og VGA
USB-porter:3 x USB 2.03 x USB 2.0
Webkamera:VGAVGA
Kortleser:SD/MSSD/MS
Trådløst nett:a/b/g/na/b/g/n
Kablet nett:10/100 Mbit10/100 Mbit
Annet:--
OS:Windows 8Windows 8
Størrelse:3,13 x 37,6 x 24,7 cm3,13 x 37,6 x 24,7 cm
Vekt:2,45 kg2,45 kg
Pris:1990 kroner1990 kroner


Modellen som selges til 1990 kroner hos Elkjøp er altså samme maskin, men har vesentlig større harddisk og dessuten 50 prosent mer minne. Det er dermed hevet over en hver tvil at Elkjøp har det beste tilbudet i denne omgangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette kan du forvente

Men hvor smart er det å kjøpe PC fra absolutt laveste prishylle? Det største ankepunktet er prosessoren, eller APU-en som AMD kaller den, siden den kommer med integrert grafikkbrikke. I høst testet vi modellen Toshiba Satellite C850D. Denne var utstyrt med en AMD E2-1800 APU, som er en god del kjappere enn E1-1200 som sitter i disse to HP-maskinene.

Her har vi sammenlignet ytelsen, basert på Passmark PerformanceTest 8.0:

Ny PC til 1990 kroner?


Dette sa vi om E2-1800:

For det første er det alltid litt mer venting når du installerer og starter programmer, veksler mellom dem, lukker og gjør innstillinger. Det behøver ikke å være noe problem, men den snappy følelsen du gjerne forventer av en helt ny PC, den er der ikke.

Vi opplevde også at høyoppløst video hadde en tendens til å hakke. Spill kan du normalt bare glemme, med mindre det skjer i nettleseren eller er snakk om andre enkle 2D-spill.

Ut fra dette forstår du sikkert at maskinene som selges hos Elkjøp og Expert, som vil ha en enda lavere ytelse, fort kan by på en del venting med tilhørende frustrasjoner, med mindre man er veldig tålmodig anlagt.

Butikkene oppgir at batteritiden kan ligge på rundt 7 timer. Det er meget bra, men våre tester viser at de oppgitte tallene ofte bør tas med en klype salt. Spesielt på maskiner basert på AMD-prosessor har vi opplevd at batteritiden har en tendens til å synke raskt ved videoavspilling og andre litt mer krevende oppgaver.

Les også: Nå forsvinner denne PC-typen

Hva om man går opp noen hundrelapper?

Det er ofte slik at man får langt mer for pengene om man legger litt mer penger på bordet, så også i PC-verdenen. Vi tok utgangspunkt i Prisjakt.no, og fant flere PC-modeller med 15,6 tommer skjerm til rundt 2500 kroner som er vesentlig raskere enn de to PC-ene fra Elkjøp og Expert. For mange vil det være vel anvendte penger - og gi en langt bedre opplevelse, mener vi.

En vanlig prosessor i denne klassen er tokjerneprosessoren Intel Celeron B820. I diagrammet under har vi sammenlignet gjennomsnittlig ytelsestall for PC-er med denne prosessoren, og sammenlignet med prosessorene i Expert- og Elkjøp-maskinene, samt Toshiba C850D:

Ny PC til 1990 kroner?


Som du ser byr Celeron B820 på mer enn dobbelt så mye kraft som E1-1200, og det er en betydelig forskjell som absolutt vil være merkbar i svært mange situasjoner.

Lurt å spare en stund til

Tenker du mer langsiktig, har litt mer penger til rådighet - men fortsatt tenker budsjett, er det likevel vår anbefaling å velge en maskin til rundt 4.000 kroner. Her er utvalget meget stort nå, og de beste i prisklassen fikser det aller, aller meste.

DinSide planlegger en sammenligning av maskiner i dette prisleiet i nær framtid. Fram til da finner du Norges største løpende PC-test ved å følge lenken under.

Oversikt: Ferske PC-tester