<B>KRYSS AV:</B> Så blir Facebook tryggere.
KRYSS AV: Så blir Facebook tryggere.Vis mer

Ny pålogging fra Facebook

Redd for at noen skal snoke i Facebook-bildene dine? Da bør du krysse av i denne nye boksen som nå rulles ut til norske brukere.

Forrige fredag var visstnok selveste personvernsdagen for databrukere, ihvertfall i USA. Du er tilgitt hvis du ikke fikk det med deg, det er viktigere at du får med deg hva Facebook benyttet denne dagen til.

I oktober i fjor gikk nemlig alarmen blant annet her på DinSide.no. Vi så med egne øyne hvor enkelt det var å hacke seg inn på andres Facebook-kontoer ved hjelp av et gratis Firefox-tillegg kalt Firesheep, og det uten at en behøvde være dedikert hacker eller ha særlig med datakunnskaper.

Nå har Facebook heldigvis bestemt seg for å gjøre noe med det, og de begynner med å gjøre påloggingsprosessen mange hakk sikrere.

Les også: Ikke surf på åpne trådløsnett

Vær likevel oppmerksom på at dette ikke er noe som skjer automatisk:

 • - Først må du sjekke at funksjonen har blitt tilgjengelig for deg, tjenesten rulles ut fortløpende, men det er ennå ikke alle som har fått valget.
 • - Når du har fått den, må du så huske å aktivere den nye innstillingen.
 • Det er bare et lite kryss som skal til, og når det er gjort vil påloggingen, så langt det er mulig, være sikret gjennom den såkalte https-protokollen, også kalt HTTP Secure.

  Det betyr blant annet at Firefox-tillegget vi nevnte over ikke lenger vil være istand til å "kapre" Facebook-kontoen din, noe som er altfor enkelt hvis du bruker vanlig, ukryptert pålogging på for eksempel flyplasser eller andre steder hvor en deler nettforbindelse med ukjente.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Slik gjør du

  HER BEGYNNER DU: Brukerkonto-innstillingene dine er forhåpentligvis oppdatert. Alt du behøver gjøre er å aktivere den nye funksjonen.
  HER BEGYNNER DU: Brukerkonto-innstillingene dine er forhåpentligvis oppdatert. Alt du behøver gjøre er å aktivere den nye funksjonen. Vis mer


  Det er svært enkelt å aktivere sikker pålogging på Facebook:

  • Gå til "brukerkonto" øverst i høyre hjørne etter at du er logget på.
  • Velg "kontoinnstillinger"
  • Trykk deretter på "kontosikkerhet"
  • Du får nå opp et valg der det står "Secure browsing (https)". Kryss av for "Browse Facebook on a secure connection (https) whenever possible".
  • Trykk på den blå "lagre"-knappen

  Dette er alt du behøver gjøre. Neste gang du logger deg på Facebook vil du se at det står "https://www.facebook.com" i adressefeltet på nettleseren.

  MERK: Facebook ruller ut denne sikkerhetsoppdateringen i løpet av de nærmeste dagene og ukene. Hvis du ikke finner boksen for "https" bør du sjekke igjen neste gang du logger deg på. Jeg fikk min oppdatering først i dag, andre fikk den allerede forrige uke.

  For de som virkelig vil ha oversikten

  Hvis du virkelig vil ha oversikten over hva som skjer med Facebook-kontoen kan du også krysse av for "Send meg en e-post" på samme sted som https-aktiveringen ble gjort. Du vil da motta en e-post hver gang det logges på Facebook fra en "ny datamaskin" eller en "mobil enhet". Oppdager du for eksempel at noen logger på Facebook-kontoen din fra et sted du ikke kjenner fra før, er det grunn til å skifte passord umiddelbart.

  En av ulempene med sikker nettilkobling er at du kan oppleve tregere hastigheter når bilder, videoer og tyngre nettinnhold skal lastes ned på PCen eller Macen.

  Det er forøvrig ikke bare vanlige Facebook-brukere som får kontoen sin tuklet med av utenforstående. Facebook-sjef Mark Zuckerberg fikk forrige uke rotet til fan-sida si av ukjente kodeknekkere, og selv om skaden ikke var stor (noen la igjen en oppfordring om å gjøre Facebook mer idealistisk), er det ikke særlig bra fra Facebooks renommé at datasnoker klarer trenge seg gjennom sikkerhetsmekanismene.

  Les flere Facebook-saker på DinSide.no her!