Ny Opera så godt som klar

SNIKTITT: Fremdeles på betastadiet, er Opera 9 nå fritt tilgjengelig – og har mange interessante nyheter å by på. Vi tar en titt på dem.

Riktignok har spesielt interesserte kunnet skaffe seg tidligere versjoner av Opera 9 uten problemer, men først nå er nettleseren inne i offentlig beta, og nærmer seg ferdigstillelse.

Nyhetene i den nye versjonen har for så vidt også vært godt kjent, men det er hyggelig å kunne prøve dem ut i en velfungerende utgave.

Det kanskje mest interessante for oss er den innebygde BitTorrent-klienten. BitTorrent er de siste årene blitt en ekstremt populær tjeneste, og det er hyggelig å kunne benytte seg av den uten å måtte bruke separate programmer, som pleier å spise opp ressurser og båndbredden. Opera krever ingenting mer enn at du klikker på en torrent-fil, og nedlastningen kommer automatisk i gang – akkurat som en hvilken som helst fil som lastes ned via nettleseren. Det er enkelt, brukervennlig og raskt.

Det negative er begrensede muligheter for å finkontrollere detaljene i klienten. Det er få muligheter til å stille inn hastigheter og begrensninger, så vil du ha mer kontroll over dine torrent-nedlastninger, må du fremdeles bruke et eget program. Men for oss som er opptatt av brukervennlighet, er Opera-løsningen meget praktisk.


Fritt frem for småprogrammer

Støtten for Widgets er en annen hyggelig nyhet. Widgets er små, praktiske programmer som legger seg oppå de vanlige vinduene. Alt fra værmeldinger, kalendere til valutakonvertering og nyheter er tilgjengelig, og du kan plassere dem hvor du vil på skriveborder. En snarvei til Widgetene er synlig så lenge Opera kjører, og du kan få tilgang til disse raskt og enkelt. Å installere de forskjellige Widgetene krever heller ikke mer en noen få klikk.

Opera har alltid benyttet seg av ”tabs”, altså faner, for å vise flere nettsteder samtidig. Nå kan du se et miniatyrbilde av websiden som ligger under de åpne fanene ved å holde musepekeren over fanen. Også det er veldig praktisk når du jobber med mange faner samtidig.


Ryddigere nettsteder

Blokkering av plagsom reklame er også blitt videreutviklet, og du kan nå lagre dine preferanser i forhold til enkeltnettsteder. Stoler du på ett nettsted, men ikke et annet, kan du blokere uønsket innhold kun fra det ene nettstedet. Og blokkeringen av annonser og andre plager er blitt ytterliggere forbedret. Det er også flere muligheter for å filtrere bort uønsket innhold som bilder og animasjoner.

Til slutt kan du også lettere spesifisere din yndlingssøkemotor, og det er bedre støtte for redigering av rik tekst. Og naturligvis en haug med forbedringer under panseret, bedre støtte for alle mulige standarder, bedre stabilitet og hastighet.

Det hele ser mer og mer lovende ut, og best av alt er Opera nå helt gratis og reklamefri. Du kan selv prøve ut betaversjonen av Opera 9 her!