Ny OpenOffice.org klar

Verdens mest brukte gratis kontorpakke. Her er nyhetene.

OpenOffice.org er en suite med kontorprogrammer, med blant annet en tekstbehandler, regneark, database og presentasjonsverktøy. Den er kompatibel med langt mer kjente Microsoft Office, men i motsetning til "storebror" er OpenOffice.org helt gratis.

Det har nå gått mer enn ett år siden versjon 3.0 så dagens lys, og i løpet av denne perioden har kontorsuiten blitt lastet ned langt over 100 millioner ganger. OpenOffice.org er basert på åpen kildekode, og fås på svært mange språk, inkludert norsk.

Her til lands har mange organisasjoner de siste årene byttet ut Microsoft Office til fordel for dette gratisalternativet. Og selv om mulighetene ikke er like gode på alle punkter, finner mange ut at OpenOffice.org dekker mer enn de fleste noen sinne vil få bruk for.

I høst meldte Sun, som var en av initiativtakerne til OpenOffice.org og den største økonomiske bidragsyteren, at versjon 3.2 var under utvikling. Nå er den store oppdateringen en realitet, og lagt ut til nedlasting Også den norske oversettelsen, med norske stavekontroller, er klar.

Nyhetene

Den nye versjonen skal være langt raskere enn den opprinnelige versjon 3.0, flere av programmene skal starte bortimot 50% raskere.

Versjon 3.2 har også fått bedre støtte for diverse filformater, inkludert Microsoft Office 2007-filer (docx, pptx osv), samt passordbeskyttede filer, tabeller, skjemaer og skrifttyper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tekstbehandleren Writer har blant annet fått en avkrysningsboks som lar deg slette eventuelle tilføyninger som er gjort i den innebygde stavekontrollen når dokumentet du jobber på lukkes.

En av de nye grafene.  Foto: OpenOffice.org
En av de nye grafene. Foto: OpenOffice.org Vis mer


Regnearket Calc har fått langt flere nyheter. Viktigst er flere alternative måter å lime inn fra utklippstavlen, enklere håndtering av sammensmeltede celler, flere nye grafer, samt en rekke andre nyheter og forbedringer på celle- og formelnivå.

 Foto: OpenOffice.org
Foto: OpenOffice.org Vis mer


Presentasjonsverktøyet Impress har nå fått støtte for kommentarer (små gule merkelapper), til nytte når flere jobber på samme presentasjon, og har også fått støtte for nummerering av slides.

Også Math, Base, Chart og Draw har fått en overhaling, du finner full oversikt over alle nyhetene på denne siden

Flere språk

Og sist, men ikke minst: OpenOffice.org fås nå ferdig oversatt for befolkningsgrupper i Etiopia, Somalia, Oman, samt Quechua, et språk som tales av indianere i Andesfjellene...

OpenOffice.org finnes i versjoner for Windows, Linux, MacOS og Solaris. Trenger du mer informasjon og nedlastingslenker, gå til denne siden. Windows-versjonen veier for øvrig 142 MB.

(Artikkelen er oppdatert 15.2.2010)