Ny Online Powerpack fra TeleS

TeleS er en av verdens største produsenter av ISDN-kort. Her i Norge er de aller størst og har solgt titusenvis av kort. De aller fleste av disse kortene blir levert med en programpakke som heter Online Powerpack. Du trenger ikke denne pakken hvis du bare skal på Internett, men du får en helt ny verden av PC-basert telefoni hvis du tar den i bruk.

Online Powerpack 6.0i inneholder en rekke programmer for PC-basert telefoni. Mange av disse programmene er nyttige til både hjemmekontoret og kraftbrukeren. Etter å ha brukt tidligere versjoner av Online Powerpack i nesten tre år, er det meget interessant å ta en titt på siste versjon.

MCC - Multimedia Control Center

Foto: Erik Andersen Vis mer

MCC er på mange måter hjertet i Online Powerpack. Den integrerer alle de mest brukte funksjonene i ett program. MCC er en telefon, en videotelefon, en telefaks, en telefondatabase og en telefonsvarer.

Hvis du har et lydkort med høyttaler og mikrofon, kan du bruke ISDN-kortet som en høyttalende telefon. Det er også mulig å integrere MCC med en TeleS ISDN-telefon. ISDN-telefonene fra TeleS selges også under navnet Telenor Cadenza.

Når noen ringer inn, spretter MCC opp med telefonnummeret til den som ringer. Da kan du velge om du vil svare eller om du vil avvise anropet. Akkurat som på en mobiltelefon, vises navnet på de som allerede er registrert i telefonlisten.

Hvis du har et videokamera, kan du bruke MCC som en videotelefon. Uten et videokamera er likevel ikke alt håp ute. Du vil fortsatt kunne snakke til og se de som ringer deg fra en videotelefon. Uansett er det jo moro med en videotelefonsvarer: Når du kommer hjem kan du se på video hvem som har ringt. Ulempen er at det er vanskelig å bytte ut velkomstvideoen som spilles av for innringerne hvis du ikke har videokamera.

Vanlig telefonsvarer er noe alle kan benytte. Selv om du ikke har en mikrofon, kan du spille inn velkomstmeldingen fra en vanlig telefon. Når du kommer hjem, vil du finne en liste over meldinger med klokkeslett og dato. Disse meldingene kan spilles av over lydkortet eller ISDN-telefonen din. Nytt i versjon 6.0 er muligheten til å benytte WAV-filer direkte i tillegg til 711-filene som har vært benyttet i tidligere versjoner.

Denne utgaven har fått en meget morsom detalj i telefonsvareren: Nå er det mulig å legge inn individuelle velkomstmeldinger avhengig av hvem som ringer. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Et lite savn er muligheten til å legge inn en egen melding for de som har reservert seg mot nummervisning. En funksjon som sendte disse til telefonsvareren med én gang uten at telefonen ringer hadde vært å foretrekke. På den måten blir du garantert ikke forstyrret av innpåslitne telefonselgere.

Hvis noen av dem likevel skulle sende nummeret sitt, er det jo bare å registrere de i samme gruppe. Alle andre som ikke viser nummeret kan jo få et høflig hint om at de kan takke seg selv. I dagens digitale verden er det nemlig like uhøflig å ringe uten nummervisning som å sende anonyme brev. Med en ISDN-telefon kan du uansett slå dette av og på.

MCC tar også i mot telefakser. I denne versjonen har visningen av fakser blitt kraftig forbedret. Nå er det faktisk mulig å zoome opp faksen. Dette er en selvfølgelighet i alle faksprogrammer, og nå har det også kommet her. Du har også mulighet til å redigere din egen forside og å bruke den som en hurtigfaksmal. Sending av faks fungerer som vanlig med en egen skriverdriver som heter FAX.

Siden ISDN-kortet støtter to B-kanaler, er det faktisk mulig å sende og motta faks samtidig. Et morsomt resultat av dette er at du kan sende en faks til deg selv - helt fantastisk.

Secretary - din elektroniske sekretær

Hvis du er mye ute fra kontoret kan sekretærprogrammet være en nyttig funksjon. Dette programmet kan settes opp til å gi deg beskjeder eller viderekoble innkommende telefoner til f.eks. mobiltelefonen din. Den fungerer sammen med MCC sin telefonsvarerdel og kan varsle deg når det ligger en bestemt mengde beskjeder inne. De kan du fjernavspille fra en vanlig telefon eller mobiltelefonen.

FIX - Filoverføring med EuroFile

FIX er et lite, men hendig program som har endret seg lite de siste årene. FIX brukes til å sende filer mellom to PCer med ISDN-kort. FIX bruker en standard filoverføringsprotokoll som heter EuroFile. EuroFile er en ISDN-spesifikk protokoll som er bygget inn i ISDN-sentralene rundt omkring.

FIX er meget enkel i bruk. Du har to kataloger: FIXIN og FIXOUT. I den ene havner filene du har hentet eller noen har sendt deg. I den andre legger du filer som andre kan hente.

Dette er enkelt og sikkert, siden brukeren i den andre enden ikke kan bytte FIXOUT-katalog på PCen din. I FIX kan du krysse av for om du vil benytte én eller to B-kanaler til overføringen. Dessverre støtter ikke FIX lange filnavn ennå. Derfor anbefaler vi å zippe filene du skal sende med et program av typen WinZip.

WYSIWIS - What you see is what I see

WYSIWIS er TeleS sitt svar på programmer som PCAnywhere. Det fungerer bare mellom to ISDN-kort, men fungerer overraskende bra. Her kan du fjernstyre en annen PC som har det samme programmet installert. Med båndbredden ISDN gir deg, er det det nærmeste du kan komme til å sitte på samme PC.

IntraStar

Syns du Internett går tregt? IntraStar gjør det mulig å opprette en egen dedikert linje fra din PC til en annen med en raskere forbindelse, men dette er neppe det mest brukte programmet i Online Powerpack.

ISDN Device Manager

Alle TeleS sine produkter benytter et såkalt familiekonsept. TeleS leverer både telefoner, ISDN-terminaladaptere og små hussentraler. Alle disse kan styres og settes opp fra et ISDN-kort med Online Powerpack. Det var spesielt nyttig å ha sikkehetskopi av oppsettet på min Cadenza-telefon sist den krasjet og jeg måtte sette den tilbake til fabrikkinnstillingen.

Mange benytter også TeleS sin IT/AB-boks etter at Telenor sluttet å levere dobbeltlinje. Denne lille boksen, som lar deg knytte gammelt analogt utstyr som telefon, faks og modem til ISDN-linjen, kan programmeres og styres fra ISDN-kortet. Med en slik boks kan f.eks. MCC sette over samtaler til en analog telefon tilknyttet boksen.

TeleS og kvalitetskontroll

Mange har nok slitt og irritert seg over ISDN-kortene som har vært i salg de siste årene. Det er ikke til å stikke under en stol at det har vært mye problemer. Vi har også slitt med dette, og det er ikke få timer som har gått bort til oppsett og fikling med TeleS sin programvare og drivere. Heldigvis har det blitt bedre. Helt siden vi mottok CAPI 3.23i har det vært enkelt å installere ISDN-driverne til TeleS. (Siste versjon av CAPI er 3.26i, se egen artikkel).

Online Powerpack 6.0i er også en forbedring. Helt siden versjon 5.0i ble installert, har PCen faktisk krasjet hver gang Windows 95 skulle avsluttes. Etter at versjon 6.0i ble installert, har dette rettet seg.

Det er likevel meget viktig å fjerne forrige versjon av Online Powerpack fullstendig før 6.0i installeres. Husk å eksportere telefonlisten og ta vare på telefonsvarermeldingene dine først. Det kan også være lurt å lagre filen ACTIVATE.KEY, som inneholder lisensen din. Etter at du har slettet forrige versjon, bør du kjøre et program som heter REGCLEAN. Det ligger på TeleS CDen. Så kan du installere 6.0i.

Selv om vi visste at forrige versjon burde fjernes, prøvde vi først å installere oppå den gamle versjonen. Online Powerpack fungerte riktignok fint etterpå, men alle unntatt to fonter hadde forsvunnet. Det resulterte i at Windows 95 ser helt forferdelig ut på PCen. Etter mye fikling har vi fått de fleste fontene tilbake, men det gjenstår fortsatt en del arbeid med dette.Med andre ord: ikke gjør dette!