Foto: Apple
Foto: AppleVis mer

Ny og spennende Apple

Til tross for mye juling og dystre spådommer, viser Apple ingen tegn til å legge inn årene. Steve Jobs - Apples permanente midlertidige toppleder - har tatt et kraftig ladegrep, og sikter seg nå inn mot de millioner hjem med en helt ny maskin - iMac.

Selv om PCen puster Apple tungt i nakken, har selskapet fremdeles penger i banken, går nå med overskudd og har stadig en dominerende posisjon innenfor trykksakproduksjon, videoredigering og musikkproduksjon. I markedet for hjemmemaskiner har selskapet imidlertid aldri oppnådd noen sterk posisjon, men med iMac satser Apple nå målrettet også mot dette markedet.

Og det er slett ikke umulig at dette kan bli vellykket: Mac er fremdeles til en viss grad lettere og mer direkte å bruke for mange. Selv små barn kan lære seg å operere en Mac, og maskinen virker langt mindre ”teknisk” enn PCer. For brukere i undervisningssektoren, reklamebransjen og mediabransjen, der Mac brukes på jobben, er dette dessuten en glimrende hjemmemaskin.

Futuristisk

iMac er en futuristisk, integrert maskin som er ulik det meste. Skjermen og selve maskinenheten er bygget sammen med et "bakvindu" i delvis gjennomsiktig blå plast.

Skjermen er på 15 tommer (13,8 tommer målt diagonalt) og kan vise 1024 x 786 punkter. Prosessoren er en 266 MHz G3 PowerPC.

Maskinen har 32 MB SDRAM, som kan utvides til 128 MB, en intern harddisk på 4 GB og en 24X CD-ROM-leser. 10/100 Mbit nettverkskontakt og 33,6 Kbps modem er også standardutstyr, sammen med 4 Mbit infrarød kommunikasjon. Dette er med andre ord en kraftig maskin, som på mange områder fint hevder seg i konkurransen med Pentium II-maskiner.

Overrasker med USB

En overraskelse er at iMac har 2 USB-porter, som både tastatur og mus kobles til. En annen overraskelse er at verken diskettstasjon, ADB, LocalTalk eller SCSI finnes på maskinen. Plasser for tilleggskort finnes heller ikke.

Dette er et markant brudd med flere av Apples tidligere standarder. Det er tydelig at denne maskinen er beregnet på nye brukere. Er du allerede en Mac-bruker som sitter på enheter som eksterne harddisker, CD-brenner, MIDI-grensesnitt eller tilleggskort, møter du veggen. Men etter hvert vil de fleste enheter som tidligere brukte serieporter eller SCSI, dukke opp i USB-versjon. Det er ikke lenge før de gamle portene og kortplassene forsvinner i PC-verdenen også.

Så hva kan du bruke en slik maskin til? Først og fremst til Internett-relatert bruk. Siden verken diskettstasjon eller eksterne lagringsenheter finnes (inntil USB-enheter dukker opp), må alle data sendes over nettet. Filutveksling med PC-programmer er meget bra utbygd på Mac, så for eksempel Word- og Excel-filer lar seg uten problemer utveksle med Office på PC.

I tillegg til Internet Explorer, inkluderer Apple blant annet AppleWorks (tidligere ClarisWorks) og FileMaker Pro. Også disse programmene håndterer de fleste kurante filformater fra PC-verdenen.

Apple Norge regner med å kunne levere produktet i 3. kvartal (september-oktober) til en pris som ventes å havne mellom kr. 10.000 til 12.000 ekskl. mva. Også prisen er dermed med på å gjøre dette til et spennende produkt.