Ny og raskere Opera!

Mange påstår at de har den raskeste nettleseren, er det Opera denne gangen?

Nettlesere er antagelig de mest brukte programmene i dag. Det finnes 5 store, og de kniver hele tiden om lederrollen, både blant brukere og ved hjelp av rettsvesenet og internasjonale organer.

For oss brukere er det uproblematisk og gratis å ha alle nettleserne installert på maskinen, og velge etter behov. På overflaten er det ikke så mange grepene som gjøres, det dreier seg om håndtering av bokmerker, vinduer og faner. Utover dette er det kompatibilitet og ekstra hjelp til manøvrering som teller.

Hastigheten til nettleseren er også viktig, selv om det oftest er nettilkoblingen og mengden trafikk på nettet som er flaskehalsene.

Hva med Opera?

Opera har alltid vært opptatt av hastigheten, og har profilert seg som den raskeste nettleseren. Men det er ikke dette som har vært den vesentligste parameteren for de fleste. Kompatibilitet med det som faktisk ligger på nettet, ikke det som samsvarer med formelt vedtatte standarder, er stadig det viktigste hvis man bevisst skal velge nettleser.

Spesielt hvis man bruker bedriftsinterne, web-baserte løsninger er kompatibilitet og basisfunksjonalitet viktigere enn alt annet.

Opera har etter vår mening ikke vært like kompatibel i betydningen tolerant som andre nettlesere tidligere. Men nå begynner bildet å se annerledes ut. Det skyldes mange faktorer, både på nettet og hos Opera.

For vår egen del har vi tidligere opplevd av Opera har gjort mer ut av seg enn andre nettlesere, at man i større grad merker selve nettleseren, når det er innholdet man i første rekke er ute etter.

Men dette har endret seg, dagens versjon av Opera er lettbent både visuelt og i bruk, og de ekstra funksjonene ligger ikke i veien for annen bruk.

Opera 10.6 beta

Det som er nytt i denne versjonen er flere:

Ytterligere optimalisering av JavaScript-håndtering, og er opptil 50% raskere i mange bruks-sammenhenger.

Sunspider JavaScript test
Sunspider JavaScript test Vis mer


Støtte for Geolocation plasserer deg automatisk i tjenester som støtter dette, som kartbaserte søketjenester.

WebM, det nye, åpne videoformatet fra Google støttes.

HTML5 Appcache gjør det mullig å bruke web-baserte programmer selv om du ikke lenger er koblet til nettet.

Søkefunksjonene er forbedret på flere områder.

Speed Dial og faner har fått nytt grafisk design.

Vårt førsteinntrykk

Denne betaversjonen av Opera er både lynrask og gir en god brukeropplevelse. Den gjør mindre ut av seg rent grafisk, og har mye å by på når det gjelder effektiv bruk.

Vi likte spesielt godt Speed Dial som nå lar deg sette opp en matrise på 5x5 favoritter, som du kan få presentert ved oppstart.

Ny og raskere Opera!


Noe vi ikke likte var at når du drar en fane ut nettleservinduet for å opprette den i et nytt vindu, så ble dette automatisk maksimert. Det er kanskje en feature?

Kompatibilteten var også svært god, den passerte ACID3 uten å mukke. I tillegg håndterte den vårt eget nettbaserte publiseringsverktøy uten dikkedarier, og det er første gang i historien!

Du kan laste ned og teste en betaversjon av Opera fra denne siden.