Ny Office 10-beta på vei

Microsoft fortsetter å jobbe med den nye Office-versjonen, og det virker som om arbeidet er i rute: En ny, oppdatert betaversjon skal slippes i løpet av denne uken.

Office 10 er kodenavnet på oppfølgeren til Office 2000, og Microsoft har allerede jobbet med denne pakken en god stund. Selv om det offisielle navnet fremdeles ikke er offentliggjort, kunne noen tusen utvalgte testere oppleve programmene i første betaversjon tidligere i sommer.Office 10 byr på en god del forbedringer, men er ingen revolusjon. Først og fremst er grensesnittet forbedret, med vekt på mer brukervennlighet og bedre oversikt. Den mest interessante delen av grensesnittet er nok talegjenkjenningen, som lar deg styre funksjonene ved å rett og slett si menyvalg eller navn i mikrofonen. Det blir spennende å se hvordan dette fungerer i praksis den dagen vi får en ferdigversjon av Office 10 (spesielt i åpne kontorlandskap…).

Andre nyheter er forbedret korrekturfunksjonalitet, utklippstavle (i Word kan du blant annet markere flere ting på en gang), bedre Internett-integrasjon og bedre gjenopprettingsfunksjoner.

Nærmere .Net

Office 10 er et ledd i Microsofts .Net-strategi, som du kan lese om i denne artikkelen. Foreløpig er det snakk om kun begrenset .Net-funksjonalitet – Microsoft regner med full integrasjon rundt 2002-2003, da deres neste generasjon operativsystem, kjent som Blackcomb, kommer på markedet.

I mellomtiden blir Office 10 tilpasset Whistler, som er arvtageren til Windows 2000 og Me. Både operativsystemet og kontorpakken får et lignende grensesnitt og tar oss et skritt nærmere en fullstendig integrasjon av datamaskin og Internett – i hvert fall i følge Microsofts planer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig holder vi beina på jorden, og venter på Beta 2 av Office 10. I følge rapporter fra betatestere var det mange problemer med den første betautgaven, blant annet når det gjelder talegjenkjenning og andre funksjoner, og ikke minst dårlig stabilitet og ytelse. Microsoft selv påstår at Beta 1 var kun en svært tidlig versjon, og at den nye betaen vil inkludere mange forbedringer i forhold til den første. Utviklerne gjør det klart at de har hørt på tilbakemeldingene fra testere, og jobber hele tiden med å forbedre produktet.

Vi kommer tilbake med en titt på Beta 2 så snart den er tilgjengelig, og ser selvsagt frem til fullversjonen som skal komme tidlig i 2001.