Ny netbook? Dette går du glipp av

De er små, lette og rimelige, men minibærbare kommer også med en meget begrenset Windows-versjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har kanskje kjøpt deg en netbook eller minibærbar PC for lengst? Da har du mest sannsynlig en type som er utstyrt med Windows XP Home Edition. Gammelt operativsystem, ja, men hvis du er opptatt av full Windows-funksjonalitet, behøver det slett ikke å være så dumt likevel.

Les også: Slik installerer du Windows 7 uten DVD-leser

Strippet Windows-versjon

De fleste minibærbare, gamle som nye, mangler optisk drev (DVD). Det er naturligvis en begrensning for enkelte, men visste du at nye maskiner har begrensninger i selve operativsystemet? Nye minibærbare er nemlig stort sett utstyrt med Windows 7, men ikke en hvilken som helst Windows 7-versjon, men en såkalt "Starter Edition". Denne versjonen mangler mye av funksjonaliteten de fleste Windows-brukere tar som en selvfølge.

Som å skifte skrivebordsbakgrunn, for eksempel.

Det er altså ikke mulig å skifte skrivebordsbakgrunn uten videre i Windows 7 Starter Edition. Ingen alvorlig sak, kanskje, men det er kun én av ganske mange begrensninger. Her er noen flere:

 • Windows Aero-grensesnittet mangler. De halvgjennomsiktige menylinjene, myke bevegelsene og animasjonene er fjernet.

 • Du kan ikke bruke både den interne skjermen og en ekstern skjerm samtidig

 • Backup and Restore Center lar deg ikke sikkerhetskopiere data til nettverksdisker.

 • Windows Media Center mangler. Greit å vite dersom du tenker å koble PC-en til TV.

 • Kun 32-bits versjon. Du får altså ikke utnyttet mer enn maks 3 GB internminne.

 • Kan ikke opprette en Home Group. Du kan imidlertid koble deg til en eksisterende, og dermed enkelt dele filer med andre.

 • Flere nettverksbegrensninger. Du kan ikke bruke Internet Connection Sharing, logge på domener, lag ad-hoc nettverk mellom to PC-er, og det er også begrensninger knyttet til nettverksskrivere.

  Kan oppgraderes

  Det er imidlertid fullt mulig å oppgradere til hvilken som helst annen Windows 7-versjon, men dette koster selvfølgelig penger. Å oppgradere til Windows 7 Home Premium koster rundt 6-700 kroner ifølge prissammenligningstjenestenKelkoo.

  Du finner en fin tabell som sammenligner funksjonaliteten i de forskjellige Windows 7-versjonene i Wikipedia.

  DinSide Data er i ferd med å fullføre en større test av et utvalg minibærbare i prisklassen 2500-3000 kroner. Du kan lese testen her på DinSide torsdag 13. mai. Testen vises også på TV2 Hjelper Deg samme kveld.

  Les også: Nå kommer Sony Vaio til Norge