MacOS X 10.7 Lion koster bare et par hundrelapper, og byr på over 250 nyheter og forbedringer. Men har du en eldre Mac får du ikke ta del i moroa. Foto: Apple
MacOS X 10.7 Lion koster bare et par hundrelapper, og byr på over 250 nyheter og forbedringer. Men har du en eldre Mac får du ikke ta del i moroa. Foto: AppleVis mer

Ny MacOS: Ikke for alle

I neste måned kan Mac-brukere oppgradere til MacOS X 10.7, også omtalt som Lion, men ikke alle kan gjøre det.

Oppgraderingen blir for første gang ikke tilgjengelig på plate, kun som nedlasting fra Mac App Store.

Tar tid å laste ned

Men i likhet med de aller fleste oppgraderinger av denne typen, krever også Lion litt mer av maskinvaren enn forgjengeren Snow Leopard. Aller først bør du være klar over at nedlastingen er på hele 4 GB. Har du bredbånd kan det være snakk om alt fra minutter til timer å laste ned Lion. Hvis du for eksempel har 2 Mbps-forbindelse, vil det under optimale forhold ta 4 timer og 39 minutter å laste ned oppgraderingen.

Denne kalkulatoren er fin å bruke hvis du vil regne ut hvor lang tid det vil ta med ditt bredbåndsabonnement.

Har du mobilt bredbånd risikerer du ikke bare lang nedlastingstid, men også at grensen for antall GB du kan laste ned pr måned blir oversteget. Da senkes også hastigheten, og du kan risikere å virkelig bli sittende i sirupen hva angår tidsbruk, gjerne i dagesvis.

Kun Snow Leopard kan oppgradere

For å få tilgang til Mac App Store må dessuten Mac-en din allerede kjøre Snow Leopard-versjonen av MacOS. Det betyr at du ikke kan oppgradere med mindre du har denne versjonen installert.

Det er også et krav at din Mac har 2 GB internminne eller mer for å kjøre Lion. Og det må være en nyere Mac med dobbel- eller firekjerneprosessor fra Intel som støtter 64-bits kode. Det betyr at hvis du sitter med en fem år gammel Mac med førstegenerasjon Core Duo-prosessor, kan du bare glemme Mac OS X 10.7.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen begrensning i Lion er manglende støtte for gamle programmer som egentlig var skrevet for PowerPC-generasjonene (før 2006). Tidligere kunne man kjøre disse ved hjelp av en emulator. Lion støtter ikke lenger denne emulatoren.

Rimelig

MacOS X 10.7 Lion vil koste 30 amerikanske dollar (sannsynligvis en plass mellom 200 og 250 norske kroner) når den er på plass i Mac App Store i juli. Den byr på mer enn 250 nyheter og forbedringer i forhold til Snow Leopard.

Videoen under viser noe av hva du kan forvente deg:

Vi fulgte lanseringen av OS X Lion tidligere i sommer, og den kan du lese mer om i denne artikkelen.