Ny kopibeskyttelse på CDer?

KOMMENTAR: Det evige kappløp mellom de som lager kopibeskyttelse og de som knekker dem ser ikke ut til å ta slutt - nye metoder er underveis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første metodene for kopibeskytting av CDer var enkle. Fabrikantene produserte CDer på 700 MB og ingen CD-R plater kunne lagre mer enn 650 MB. Men denne metoden tok jo slutt da 700 MB CD-R plater ble allment tilgjengelig.

En annen metode var å manipulere innholdsfortegnelsen (TOC), slik at PCen leste at CDen inneholdt flere Gigabyte med data. Dermed var det umulig å kopiere dette på en liten CD-R...

image: Ny kopibeskyttelse på CDer?

Senere løsninger baserer seg på fysiske feil på selve CD-platen, gjerne i form av hull. Denne metoden gjorde at det ikke var mulig å brenne en kopi med samme feil.

Smarte løsninger

Etter hvert fant ivrige kodeknekkere ut at noen brennere hadde et instruksjonssett som kunne brukes til å lese feilene og skrive dem tilbake. Dette kalles ”raw reading and writing” og er basert på omgåelse av feilkorrigeringen som alle CD-lesere bruker. Riktignok var disse egenskapene bare forbeholdt enkelt typer brennere, og det er fremdeles slik.

Programmer som Clone CD, Blindwrite og CD-Mate ble svært populære, men produsentene svarte med nye metoder. ATIP-koden, som innholder data om CD-R platen og sub-kanalene, som inneholder tilleggsinformasjon, ble også sjekket av programvaren, for å skille mellom original og kopi. Det resulterte i at de populære programmene ble oppdatert til å håndtere dette også - og karusellen roterte videre.

I dag er det mulig å kopiere en hvilken som helst CD, med den rette maskin- og programvaren.

Enda smartere løsninger

Iherdige produsenter jobber videre med nye løsninger som skal hindre kopiering, men disse er enda ikke i utstrakt bruk. De nye metodene er langt mer komplekse og avanserte. De leser selve strukturen i CD-platen og baserer seg på at det er forskjell mellom presset og brent fasong på ”gropene” i CDen. Finner programmet ut at det er snakk om en kopi, så kjører ikke programmet. Denne metoden er fremdeles ikke fullt utforsket med hensyn til metoder for omgåelse.

Prinsippene brukes i beskyttelsesmekanismer som heter Tagès, CDCops, VOB ProtectCD 5 og Star-Force. Det er ikke sannsynlig at det kommer CD-brennere som klarer å skrive identisk med den pressede originalen, så det jobbes med andre metoder.

Disse andre metodene benytter seg av programvare som mater kopibeskyttelsen med de data om CDen den forventer, selv om dataene kommer fra harddisken. Deamon Tools er et program som bruker denne metoden, SimDisk og Fantom CD er andre varianter, som bruker egne filer med tilleggsinformasjon om orignalplaten. Du vi dermed ikke kunne bruke en CD-R kopi direkte, bare sammen med spesiell programvare.

Og videre?

Karusellen snurrer videre, om det er CD-plater eller DVD-plater som gjelder. Uansett vil produsentene fortsatt presses av salgsleddene til å gjøre det umulig/vanskelig for kamerater å spleise på spill og programmer. Og kodeknekkerne fryder seg over nye utfordringer.

Vi andre som vil beskytte vår eiendeler, og gjerne skulle latt ungene kjøre på kopier i stedet for å slenge original-CDene rundt om kring, må derfor betale gildet. Både i form av høyere priser og praktiske problemer.

Om regnestykket som handler om verdien av påstått tapt salg motregnet ekstra utvikling og dårlig goodwill går i pluss er vanskelig å si. Her er det vage størrelser som gjelder, og den ene undersøkelsen slår den andre i hjel.

Noe fasitsvar får vi nok aldri...

Kilde: CD Freaks.com

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!