Ny Intel Core-prosessor fjerner behov for viftekjøling

Endelig skal du få musestille PC-er med høy ytelse.

Intel lover høy ytelse, lang batteritid og enda tynnere PC-er og nettbrett med sin nye Core M-familie. Og behovet for vifter er fjernet helt. Foto: Intel
Intel lover høy ytelse, lang batteritid og enda tynnere PC-er og nettbrett med sin nye Core M-familie. Og behovet for vifter er fjernet helt. Foto: Intel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smartmobiler og nettbrett tar stadig over flere av oppgavene som tidligere var knyttet til PC-bruk. For mange er det noe steinaldersk over å bruke en datamaskin, som selv ved lav belastning både blåser varm luft ut på sidene og avgir hørbare ulyder fra vifter som surrer mer eller mindre konstant.

Kan blåse nytt liv i PC-en

Med de nye Intel-prosessorene som ble lansert under årets IFA-messe i Berlin, er det mye som tyder på at vifter snart bare vil finnes på maskiner med kraftig spillgrafikk. Dette, kombinert med at Microsoft er klare med Windows 9 "Threshold", håper PC-produsentene vil skape ny entusiasme for tradisjonelle datamaskiner.

Jo visst har det eksistert viftefrie PC-er på markedet lenge, og vi har omtalt flere av dem, både stasjonære og bærbare. Det har imidlertid vært en stor hake ved eksisterende løsninger: De har ikke akkurat vartet opp med særlig høy ytelse. Windows er ressurskrevende, og når tunge oppgaver kjøres, gjerne flere parallelt, blir det ofte irriterende mange programstopp og heng på PC-er med slike svake prosessorløsninger.

Den nye prosessorserien har fått navnet Intel Core M, og blir først og fremst å finne i tynne bærbare (typ «Ultrabook»), samt nettbrett og hybrider mellom de to. De skal ikke trenge aktiv kjøling.

Asus har annonsert modellen ZenBook UX305, som vil benytte Intel Core M-prosessor. Den er kun 1,2 cm tykk og veier 1,2 kg. Skjermen har en oppløsning på hele 3200 x 1800 piksler. Foto: Asus
Asus har annonsert modellen ZenBook UX305, som vil benytte Intel Core M-prosessor. Den er kun 1,2 cm tykk og veier 1,2 kg. Skjermen har en oppløsning på hele 3200 x 1800 piksler. Foto: Asus Vis mer


Tre modeller

Prosessorene er de første som er blitt utviklet ved hjelp av 14 nm produksjonsprosess, og kommer i første omgang i tre forskjellige utgaver, alle med to kjerner og fire tråder:

Intel Core M-5Y10 på 800 MHz - 2 GHz og Intel HD Graphics 5300
Intel Core M-5Y10A på 800 Mhz - 2 GHz og Intel HD Graphics 5300
Intel Core M-5Y70 på 1,1 GHz - 2,6 GHz og Intel HD Graphics 5300

Prosessorene er halvert i størrelse i forhold til forrige generasjon, de er også 30 prosent tynnere. Strømbruken under lav belastning skal være inntil 60 prosent lavere enn hos forgjengeren, noe som vil resultere i vesentlig bedre batteritid, lover Intel.

Hvor god ytelsen blir gjenstår å se, men ifølge Intel vil du få akkurat den ytelsen som du ville forvente av et Intel Core-basert system. Det betyr at du kan forvente langt mer enn hva nåværende lydløse PC-er basert på Atom-prosessor, har vært i stand til å levere.

Kommer til jul

De første PC-ene, nettbrettene og hybridene med Intel Core M-prosessor er ventet før jul, mens den store hurven av modeller er ventet i starten av 2015. DinSide er selvfølgelig på ballen for å gi deg de første testene så snart maskinene er klare.

Les også: Knivskarp Zenbook fra Asus

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer