Ny iMac snart i Norge

På en konferanse i går kveld presenterte endelig Apple sine planer for nærmeste fremtid. Som ventet ble den nye iMacen lansert, samt nye bærbare maskiner og nye programmer.

Steve Jobs er stolt av den nye iMacen
Steve Jobs er stolt av den nye iMacenVis mer

På den årlige Macworld-messen skjer det alltid spennende ting. Apple er tross alt kjent for sitt banebrytende design og originale løsninger, og det knytter seg alltid stor spenning til hvilke produkter de vil lansere. I forkant av årets Macworld verserte det selvsagt mange rykter, blant annet skulle den mye omtalte PDAen til Apple vises frem, og mange håpet på et glimt av nye G5-baserte maskiner.

Dette ble det imidlertid ikke noe av. Det vi fikk se, er en nye versjon av iMac - maskinen som for fire år siden startet designrevolusjonen på datamarkedet.

Stygg eller revolusjonerende?

De færreste kunne vel forestille seg utseendet til den nye iMacen på forhånd. Atter en gang tenker Apple helt nytt, og lanserer noe som hadde fint passet på settet til 2001: En Romodysse.

Ny iMac snart i Norge

Maskinens hovedmodul er en rund base som inneholder en 800 MHz prosessor, 256 MB RAM, 60 GB disk og et GeForce 2 MX-basert grafikkort. Der finnes også alle nødvendige inn- og utganger som FireWire, USB og nettverk. Du får også noe som heter Superdrive, som er en DVD-R og CD-RW-brenner. Disse spesifikasjonene tilhører toppmodellen, og rimeligere modeller med mer begrensede spesifikasjoner (lavere prosessorhastighet, mindre minne) vil også være tilgjengelige.

På toppen av basen har designerne plassert en 15" LCD-skjerm, som kan fritt beveges opp og ned. Dette ser ut til å fungere svært bra, skjermen glir frem og tilbake jevnt og elegant.

Maskinen i sine tre konfigurasjoner vil bli tilgjengelig i butikkene i løpet av februar/mars. Den dyreste versjonen kommer til å koste 20.990 kroner her hjemme. Vi kommer selvsagt tilbake med tester av de nye iMacene så snart det er mulig.

Ny iBook, nye programmer

Ny iMac snart i Norge

En ny variant av den bærbare Macen ble også vist frem i går - en high-end maskin med 14" skjerm, 600 MHz prosessor og 256 MB RAM. Denne maskinen er også, som tidligere iBook-modeller, meget behagelig å se på, med stilig, sølvfarget design. Prisen er 20.990 kroner.

En annen, svært interessant nyhet, er det nye iPhoto-programmet. Nå skal det være enklere enn noensinne å organisere og flytte på digitale bilder. Overføringen fra kameraer og utskriftsfunksjoner er også forenklet, og vårt førsteinntrykk er at programmet fungerer svært bra. Spesielt håndteringen av miniatyrer, til og med mange tusen av dem, er imponerende - alt foregår vanvittig raskt, og du kan endre størrelse og andre parametre i sanntid. Det er også mulig å bestille proffe utskrifter av bildene direkte via programmet - dette foreløpig kun i USA.

Vi synes de nye produktene fra Apple er svært spennende, og gleder oss til å teste dem så snart de foreligger i butikkene. Følg med!