Ny hindring fjernet for slukking av FM

Vilkårene for dekning er oppfylt.

GLEDE: Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge har nå kommet ett steg videre i kampen for slukking av det analoge FM-nettet. Foto: TORE GURIBY/RADIO.NO
GLEDE: Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge har nå kommet ett steg videre i kampen for slukking av det analoge FM-nettet. Foto: TORE GURIBY/RADIO.NO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har beregnet og målt dekning for DAB-nettene i Norge. Konklusjonen er at slukkevilkårene for FM-nettene er oppfylt, heter det i en pressemelding som gikk ut i dag morges.

LES OGSÅ: Vi har testet 8 DAB+-adaptere

Det betyr at nok en hindring er fjernet for at Digitalradio Norge med NRK og P4 i spissen får det som de vil: At FM-nettet skrudd av innen 2017.

LES OGSÅ: Slik fikk vi DAB i den gamle bilen

- Akkurat det vi sa

- Vi ser dette som en bekreftelse på det vi har hevdet tidligere og som også Norkring har sagt, sier daglig leder Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge til Dinside.

OVERTAR: Dersom ikke politikerne setter ned foten, vil radioer som denne erstatte FM-radioen i alle norske hjem i løpet av 2017. Foto: TORE NESET
OVERTAR: Dersom ikke politikerne setter ned foten, vil radioer som denne erstatte FM-radioen i alle norske hjem i løpet av 2017. Foto: TORE NESET Vis mer


Likevel er det fortsatt noen hindre som gjenstår før alt er klart for å rive de gamle senderne som har gitt nordmenn land og strand rundt nyheter, musikk og hygge siden slutten av 1960-tallet.

LES OGSÅ: Slik får du mest ut av DAB

Venter på 1. mars-innstilling

Foruten den rent tekniske siden som nå er klar, må minst halvparten av oss ha tilgang til digitalradio en en eller annen form (DAB, DAB+, radio via digital-TV eller nettradio). I tillegg må krav til merverdi i forhold til FM samt tilfredsstillende løsninger for bil være på plass.

LES OGSÅ: Kjøkkenets DAB-konge

- Vi venter fortsatt på innstillingen fra Medietilsynet, som skal være klar 1. mars. Om de svarer positivt på de tre siste spørsmålene, er det opp til regjeringen å avgjøre om FM skal avvikles. Så langt har de signalisert at de vil videreføre stortingsmeldingen fra 2011, sier Torvmark.

LES OGSÅ: Test av DAB-antenner for bil

IKKE PENT: Ettermontering av DAB+ i bil er fortsatt en utfordring. Foto: RUNE M. NESHEIM
IKKE PENT: Ettermontering av DAB+ i bil er fortsatt en utfordring. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer


Omslag i 2011

Det var daværende kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) som i februar 2011 skar igjennom og endelig ga kringkasterne og radiobransjen det svaret de hadde ventet på. Resultatet ble en markant oppgang i salget av DAB og DAB+-radioer.

- Det har helt klart fungert etter hensikten og lagt forholdene til rette for satsing på digitalradio, mener Torvmark.

To krav oppfylt, tre gjenstår

Nkom sier konkret at disse to kravene nå er oppfylt:

1) NRKs radiotilbud må ha digital dekning tilsvarende dagens P1‐dekning i FM-nettet
2) Frekvensblokkene som er satt av til kommersielle kanaler, må til sammen være utbygd til minst 90 prosent befolkningsdekning

Medietilsynet skal ifølge sin statusrapport svare på disse tre spørsmålene:

1) Det digitale radiotilbudet må representere en merverdi for lytterne
2) Det må finnes rimelige og teknisk tilfredsstillende løsninger for radiomottak i bil
3) Minst halvparten av lytterne må lytte daglig til en digital radioplattform

Hva syns du? (Avsluttet)
Fortsett med FM-nettet! DAB er bortkastet(68%) 5244
DAB er bra nok, skru av FM-nettet(24%) 1891
Bryr meg ikke(8%) 619
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kan bli utsatt til 2019

Dersom ett eller flere av disse kravene ikke er oppfylt, kan slukkingen av FM-nettet i henhold til stortingsmeldingen bli utsatt til 2019. Kravene om dekning og merverdi er absolutte, mens kravene til bil og antallet som lytter skulle ha vært oppfylt innen 1. januar i år.

LES OGSÅ: Et glimrende DAB-kjøp har blitt enda bedre

Digitalradio er fortsatt ikke ukontroversielt i det politiske miljøet, og Frp varslet i fjor sommer omkamp.

Likevel antar de fleste som Torvmark at regjeringen velger å videreføre de rødgrønnes DAB-visjoner.

LES OGSÅ: TEST: Pure Midi Bluetooth DAB+

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer