Ny harddisk til bærbar

Hei

Harddisken på min toshiba satellite pro a40 sluttet brått å virke. Hvilken disk kan jeg sette inn, og hvor for jeg kjøpt denne, og til hvilken pris?
Modell no er: psa45e-0016t-no.

Den som står i er på 40 GB, kan jeg oppgradere til 80 GB?

Mvh
Arne

Datadoktoren svarer

Hei Arne,

Det skal ikke være noe i veien for at du kan kjøpe en større harddisk, faktisk tror jeg du vil ha problemer med å finne en ny harddisk på kun 40 GB. I dag er det typisk 160 GB som er den "minste" størrelsen, så det er ikke sikkert du får tak i en på 80 GB heller...

Når det gjelder pris og tilgjengelighet så vil enhver databutikk med respekt for seg selv føre harddisker til bærbare datamaskiner. Prisene vil typisk ligge på 500 kroner og oppover.

Når det gjelder harddiskens produsent er det ingen føringer på hva du kan bruke, men det er et par andre ting du må merke deg. Først er det at harddisker for bærbare datamaskiner er mindre enn harddisker for stasjonære datamaskiner - så du må huske at du skal ha en 2,5-tommers disk (ikke 3,5").

Det andre er at harddiskene kommer med to forskjellige kontakter, og du må kjøpe en harddisk som har samme type kontakt som den som allerede sitter i din datamaskin. Den utgående standarden er IDE (selv om PATA er mer korrekt), mens SATA er vanlig på nyere maskiner. Jeg er ikke sikker på hva din PC bruker, så det greieste for deg vil nok være å ta ut harddisken og sjekke selv (du må jo ta den ut før eller siden uansett...).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny harddisk til bærbarEn IDE-disk har en slik lang kontakt som du ser på bildet over, mens SATA er langt mindre.

Du bør forresten også få med deg denne guiden hvor vi viser nettopp hvordan du bytter harddisk i en bærbar PC.

Lykke til!

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar