Ny harddisk, hvordan?

Jeg må ha en ekstra harddisk. Er ekstern eller intern best?

Hei,

Harddisken min er straks full. Spørsmålet er: Skal jeg kjøpe en ekstern hardisk eller bør jeg gå for en større intern disk? Går det bra med to interne disker i maskinen? Hva er fordelene og ulempene med en intern/ekstern disk?

Undrende

Datadoktoren svarer

Hei,

Mer lagring er aldri å forakte, men om du velger en ekstern eller intern disk blir nesten en smakssak - og en pengesak.

Eksterne disker er nesten alltid dyrere enn interne varianter, og er ofte også noe tregere. Til gjengjeld byr de på en enkel måte å flytte data mellom to steder - som kan være kjekt hvis du har flere maskiner hjemme, eller vil flytte data mellom jobben og hjemmet.

Interne disker er på den andre siden raskere, større og billigere - men krever ikke minst ledig plass inne i kabinettet ditt. Nyere PCer har støtte for både PATA- og SATA-disker. Kjøper du en ny disk vil det normalt sett lønne seg å satse på en SATA-disk, ettersom dette er enklere å sette opp enn PATA-disker - med sistnevnte må du nemlig passe på om disken er satt som "master eller "slave". Har du to disker på samme kontakt kan kun den ene være master og den andre slave, er det to av samme nekter som regel PCen å starte.

Diskene kan forandes fra master til slave og omvendt ved å flytte på en jumper på disken, etter et diagram som er trykket på selve enheten. Bare husk at disken som du vil starte med skal være master, så går resten av seg selv. Men alt dette slipper du altså med en SATA-disk.

Hvis du velger en intern disk, får du for øvrig sannsynligvis også den tilleggsfordelen at harddiskene har blitt både større og raskere siden du kjøpte maskinen din. Dermed får du raskere oppstart av Windows og andre programmer hvis du installerer operativsystemet ditt på den nye disken. Du kan selvfølgelig også skaffe deg et program som for eksempel Norton Ghost, som simpelthen kopierer det fullstendige innholdet fra den gamle disken til den nye.

Lykke til!

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar