Ny grafikkbrikke fra Matrox på vei

Selv om Matrox har tapt terreng til NVIDIA og ATI, gir de seg ikke. Deres nye brikke nærmer seg, og skal hete G550.

Det er lenge siden grafikkortprodusenten Matrox lanserte et virkelig nytt produkt. Deres G400- og G450-kort var solide alternativer da de kom ut for en del år siden, men har for lengst blitt forbigått av mye kraftigere løsninger fra NVIDIA og ATI, spesielt når det gjelder 3D-ytelse og funksjonalitet. Matrox har imidlertid beholdt et godt grep om det profesjonelle 2D-markedet.

Selv om ingenting er offisielt ennå, går ryktene nå om en ny brikke som skal hete G550. Den skal være basert på den samme kjernen som de tidligere produktene.

Ikke for spillere

Matrox vil etter all sannsynlighet fortsette å satse på 2D-markedet. G550 vil fremdeles ha DualHead-teknologien, som tillater arbeid på flere skjermer samtidig, i flere moduser.
Brikkens 2D-kjerne vil ha to RAMDAC-er, hvorav én er satt til 360 MHz, og en til 230 MHz. Dette vil tillate en oppløsning på 2048x1536 på den ene skjermen, og 1600x1200 på den andre, alt i 32-bits farger.

Når det gjelder 3D-kvaliteten, har Matrox gjort noen forbedringer i forhold til de tidligere produktene. De har blant annet bygd inn en Transform & Lighting-motor som er kompatibel med DirectX 8-grensesnittet. På den andre siden har G550 en svært begrenset minnebåndbredde, som gir kortet en ganske lav ytelse. Hastigheten til G550 kan visstnok sammenlignes med GeForce 2 MX 200, men dette får vi selvsagt avgjøre når vi faktisk ser kortet.

G550 kommer i to versjoner – med 16 og 32 MB DDR RAM, og 32 MB-utgaven skal koste rundt 140 dollar (omtrent 1.300 kroner). For øvrig sies det at Matrox ikke på noen måte har gitt opp 3D-markedet, og jobber med en ny løsning som skal ta opp konkurransen med NVIDIA.