Ny forening skal stoppe piratene

YouTube flommer over av piratkopierte filmer.

Ikke bare har den ligget ulovlig på YouTube i over 9 måneder i HD-kvalitet, Den sjette sansen er også sett mer enn 1,6 millioner ganger i denne perioden.
Ikke bare har den ligget ulovlig på YouTube i over 9 måneder i HD-kvalitet, Den sjette sansen er også sett mer enn 1,6 millioner ganger i denne perioden. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som vi skrev tidligere, ligger hundrevis av store filmtitler ute i full lengde på YouTube, ofte i meget høy kvalitet. Og filmselskapene og rettighetshaverne ser ikke ut til å heve øyebrynene av den grunn. Eller?

Les saken: Her er alle filmene gratis

– Stemmer ikke

DinSide tok kontakt med generalsekretæren i Norsk videogramforening, Willly Johansen, for kommentarer omkring problemet. Foreningen organiserer de største distributørene av videofilm på leie- og kjøpemarkedet i Norge.

– Det stemmer ikke at vi ikke bryr oss. Vi er jevnlig i kontakt med YouTube gjennom selskapenes advokater, og ber dem slette materiale som er lastet opp ulovlig. YouTube tar alltid slikt alvorlig, og ting blir som regel slettet samme dag, sier Johansen til DinSide.

Willy Johansen er generalsekretær i Norsk videogramforening. Foto: John Berge, Videomagasinet
Willy Johansen er generalsekretær i Norsk videogramforening. Foto: John Berge, Videomagasinet Vis mer


På spørsmål om det gjøres noe aktivt for å stoppe slik ulovlig distribusjon, svarer Johansen at de naturlig nok ikke får med seg alt, men at det i disse dager etableres en egen nordisk forening kalt Rettighetsalliansen. Johansen vil ikke gå i detalj om foreningens formål på nåværende tidspunkt, utover at den blant annet vil jobbe for å bekjempe ulovlig distribusjon som den vi er vitne til på YouTube.

Også John Berge i Videomagasinet er kjent med at en slik forening er under etablering.

– Den vil ha litt samme agenda som Antipiratbyrån i Sverige, og sannsynligvis også inkludere bok- og forlagsbransjen, sier han i en kommentar til DinSide.no.

Nå kan Pirate Bay bli sperret

Skal ikke stoppe titteren

Er det ulovlig for publikum å se disse filmene, når de er lastet opp ulovlig, spør vi Johansen i Norsk videogramforening.

– Man kan ikke gjøre regning med at den som ser på videoer på YouTube kan avgjøre om materialet er lastet opp ulovlig eller ikke. Det er den som laster opp som aktivt gjør noe ulovlig, og det er denne aktiviteten vi først og fremst vil til livs, avslutter han.

Les saken: Her er alle filmene gratis

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer