Ny DivX ;-) tar form

Piratformatet for kopiering av DVD-filmer, DivX ;-), foreligger snart i ny versjon. Nå har Project Mayo, utviklergruppen bak formatet, gjort DivX Deux om til et Open Source-prosjekt slik at utviklere fra hele verden kan være med på å påvirke det endelige resultatet.

DivX ;-) Kan med rette kalles filmens svar på MP3. Ved hjelp av kraftige komprimeringsalgoritmer kan en DVD-film krympes til ca 10% av originalstørrelsen, uten betydelige reduksjoner i bilde- og lydkvaliteten i forhold til originalen.

Formatet er bygget på en hacket utgave av Microsofts MPEG4-motor, og er i så måte regnet som ulovlig.

Tusenvis av DivX ;-)-filmer på nettet

Kvaliteten er helt glimrende, ofte svært nær DVD-kvalitet i vanlig titteavstand
Kvaliteten er helt glimrende, ofte svært nær DVD-kvalitet i vanlig titteavstand Vis mer

En DVD-kopi som er komprimert ved hjelp av DivX ;-), får vanligvis plass på én brent CD-plate, noe som gjør at den enkelt kan piratkopieres i hopetall. Nye, raske internettilknytninger gjør også at filmbransjen om kort tid kan møte de samme utfordringene som musikkbransjen møter i forhold til MP3.

Vår test av Bredbåndsfabrikkens bredbåndstilbud viser at det i såfall kan være mulig å laste ned en hel spillefilm på noen få minutter. Allerede i dag finnes det tusenvis av piratkopierte DVD-filmer i DivX ;-) - formatet på nettet.

Disse piratversjonene er filer med vanlig .avi-etternavn, og kan spilles ved hjelp av Media Player i Windows. De kan ikke spilles i DVD-spillere, men det ryktes at frittstående og bærbare DivX ;-)-spillere er under utvikling. Om kort tid kan slike videospillere bli like vanlige som dagens MP3-spillere.

Ny, seriøs versjon

For en tid tilbake skrev vi om DivX Deux, en ny og forbedret utgave av DivX ;-). Denne har vært under utvikling siden i fjor sommer, og vil sannsynligvis føre til enda flere grå hår i hodene til folk i DVD-bransjen. Nå har utviklerne lagt ut prosjektet med åpnet kildekode og inviterer utviklere over hele verden til å komme med innspill. Prosjektet er kalt OpenDivX, og resultatet vil bli implementert i den endelige versjonen av DivX Deux.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et viktig poeng i Project Mayos øyne er at formatet skal bli "stuerent". Med det menes at den nye versjonen vil være egenutviklet fra bunnen av, innenfor de retningslinjer som er satt for MPEG-4 standarden. Dermed kan formatet fri seg fra hacker-stempelet, og i stedet ta opp konkurransen med etablerte løsninger fra RealNetworks og Microsoft. Den enorme utbredelsen og populariteten som DivX ;-) etterhvert har oppnådd, kan dermed fort vise seg å bli til penger for Project Mayo.

Forbedringer på flere plan

DivX Deux foreligger ennå ikke tilgjengelig i nedlastbar betaversjon, men foreløpige resultater fra OpenDivX-prosjektet (OpenDivX 4.0 Alpha 47) lover blant annet følgende forbedringer:

- Hvert bilde i en filmsekvens er av høyere kvalitet. Dermed blir også stillbildene bedre
- Bedre kontraster, svart er svart, og hvitt er hvitt
- Filmene vil oppta mellom 1% og 5% mindre diskplass
- Nye løsninger implementeres for enklere navigering i filmen, for eksempel ved hjelp av Windows Media Player.

Om DivX Deux klarer å bli allment akseptert blant innholdsleverandører av streaming video på nettet gjenstår å se. Men at det blir DVD-piratenes favoritt hersker det liten tvil om.

Project Mayo har foreløpig ikke annonsert endelig utgivelsesdato for DivX Deux. Vi kommer imidlertid til å følge utviklingen, og gir deg flere artikler om formatet i tiden som kommer.

Relatert artikkel:
Nå kommer videoutgaven av MP3!