Foto: Intel
Foto: IntelVis mer

Ny Celeron i eksisterende Socket 370-hovedkort

Dagens spørsmål:

Jeg har et socket 370-hovedkort med en Celeron 400 MHz prosessor. Kan jeg enkelt bytte den ut med den nyeste 600 MHz-varianten fra Intel?

Joakim

Datadoktoren svarer:

Sansynligvis kan du nok ikke det. De nye Celeronene er en helt ny type prosessor fra Intel. De har mye mer til felles med Pentium III Coppermine enn de gamle Celeronene som er basert på en kjerne som Intel kaller Mendochino. Resultatet er at de krever støtte for den nyeste socket 370-varianten som heter FC-PGA.

Pentium III SX

Den eneste forskjellen mellom Celeron 600 og Pentium III 600E (Coppermine) er at Celeron fortsatt har en bussfrekvens på 66 MHz og bare 128 KB L2-cache.

I praksis betyr det at de to er helt identiske og at Intel har koblet ut halvparten av L2-cachen. Celeron Coppermine har også støtte for SSE (Streaming SIMD Extensions).

Det minner svært mye om 486SX som i sin tid var identisk med 486DX hvor Intel hadde koblet ut matematikk-prosessoren (FPU). Kanskje får de brukt noe av feilproduksjonen til Pentium III.

Hva er FC-PGA?

FC står for Flip-Chip. Det betyr at Intel har montert selve silisium-brikken opp ned i forhold til tidligere. Fordelen er at den da kan komme nærmere og dermed i bedre kontakt med kjøleribben som monteres oppå prosessoren. Det medfører bedre varmeledning og gjøre det lettere å oppnå høyere frekvenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det i seg selv burde ikke ha noe å si for utforming av sokkelen. Dessverre har Intel likevel byttet om på en 4-5 pinner. Det krever at hovedkortet er laget for å støtte både FC-PGA og PGA. I tillegg benytter de nye Celeronene samme spenning som Pentium III Coppermine (1,65V). Kanskje er FC-PGA konstruert slik at du ikke skal brenne opp en Coppermine-prosessor ved å mate den de 2,0V som Pentium III Katmai og Celeron Mendochino benytter.

Det er likevel håp

I dag er det bare FC-PGA hovedkort i kombinasjon med en ny BIOS-versjon som støtter Celeron Coppermine. Likevel er ikke forskjellen større enn at det kan lages en overgang fra PGA til FC-PGA. Alt som skal til er en liten spenningsregulator og litt omstokking av noen få pinner. Denne overgangen finnes ikke ennå, men vi tror at Celeron Coppermine har gjort et slikt produkt mer aktuelt enn noensinne.

Forøvrig ryktes det at de nye Celeronene har et stort overklokkingspotensiale. Derfor varer det vel ikke lenge før slike produkter dukker opp.