Ny Celeron = fattigmanns Pentium4

De første ytelsestestene av 1,7 og 1,8 GHz-utgavene tyder på at det først og fremst er spillentusiastene som bør ligge langt unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Ny Celeron = fattigmanns Pentium4

De nye Celeron-prosessorene er "light-utgaver" av 0,18 mikron/400 MHz FSB Pentium4. Det er først og fremst mindre annetnivå hurtigminne (128K mot 256K i P4) som skiller de to prosessortypene fra hverandre. Begge støtter SSE2-instruksjoner, og passer i såkalte Socket 478-hovedkort.

Ytelse som ventet

Det anerkjente testmagasinet Anandtech har testet 1,7 GHz-utgaven av den ny Celeron-prosessoren, og sammenlignet ytelsen opp mot eksisterende P4- og AMD Athlon-prosessorer.

I flere av testene viste det seg at reduksjonen av annetnivå hurtigminne har hatt temmelig stor innvirkning på ytelsen, spesielt i krevende operasjoner som for eksempel 3D-spill. Her slås Celeron for eksempel flere ganger av Duron, billigprosessoren fra AMD som nesten gis bort for tiden.

Overklokking er ikke nok

Selv om prossesoren lar seg overklokke (Anandtech klarte å tyne 2,26 GHz ut av 1,7 GHz-utgaven) er det først og fremst til "vanlig" bruk som office-programmer, surfing, video og musikk at Celeron ser ut til å være et rimelig og godt alternativ til Pentium 4.

I følge Anandtech yter AMD Athlon XP 1600+ uansett like godt som Celeron der sistnevnte gjør det bra, og langt bedre i situasjoner der Celeron gjør det dårlig.

Prisen på de to prosessorene er omtrent den samme (vi har sett begge til rundt 1.000 kroner i nettbutikker her hjemme).

Kilde:
Anandtech