Ny batteriteknologi:5 ganger lengre levetid

Et viktig moment ved kjøp av bærbare PCer er batterilevetiden, som nå typisk er mellom 2 og 4 timer. Nå kommer selskapet Lithium Technology med en ny teknologi som kan femdoble levetiden på batteriet. Dette er gode nyheter for landeveiens teknologikrigere.

De nye batteriene, som vil får navnet polymer-batterier, forventes å komme i produksjon til neste år. De vil ha en gjennomsnittlig levetid på minst 10 timer, og det er et langt skritt i riktig retning. I dag må brukere av bærebare PCer drasse med seg ekstra strømforsyning eller ekstra batterier.

10 timer levetid er vel og merke hvis du ikke bruker CD-ROM eller DVD-leseren for ofte. Slike enheter bruker mye strøm.

Fleksibelt design

En av hemmelighetene bak det nye designet er at det ikke bygger på væske innkapslet i metallbeholdere, slik dagens lithium-ion batterier er laget. Den nye løsningen er basert på fibre som kan bøyes og strekkes i alle retninger, og det gjør at produsentene av bærbare ikke lenger er avhengige av å sette av et fast "rom" i PCen til batteriet.

Denne nye teknologien vil antagelig føre til at en del produsenter i første omgang tilpasser batteriene til eksisterende desgin, men det vil ikke gå lang tid før vi ser helt andre løsninger basert på de nye mulighetene.

Den nye teknologien er også betydelig lettere enn dagens batterier, og det er ikke usannsynlig at vekten vil bli halvert i forhold til dagens batterier. Dette er også et betydelig skritt i riktig retning for en del bærbar-brukere. Alle som har tråkket gjennom uendelige flyplasser, vet hvilken betydning det har å bli kvitt en kilo fra skuldervesken.

Prisen på de nye batteriene er ikke avgjort enda, men de vil sannsynligvis bli mellom 10 og 20% dyrere enn dagens løsninger når de kommer i produksjon tidlig i år 2000.