Ny bærbar: Mac eller PC?

Hva er egentlig forskjellene? Vi håper denne artikkelen kan hjelpe deg til å ta valget som er riktig for deg.

«Husk uansett at et fornuftig valg vil du først kunne gjøre når du skjærer gjennom og innser at det i realiteten ikke er utstyret som er viktig, men hva du får gjort med det. »


DinSide Data har nettopp gjennomført en test av bærbare PCer for TV2 Hjelper Deg. Resultatene vises på TV2 i kveld kl 2030. Du vil samtidig selvfølgelig også kunne lese testen i sin helhet her på DinSide.no.

Denne gangen ble vi enige med TV2 om å konsentrere oss om maskiner som kostet mellom 5 og 6 000 kroner. Det ble samtidig ytret et ønske om å inkludere minst én Mac i utvalget.

Problemet er bare at det ikke finnes noen bærbar Mac i denne prisklassen. I skrivende stund koster den rimeligste Apple MacBook-maskinen 8 590 kroner i Apple Store. Vi har imidlertid sett nærmere på denne maskinen parallelt med TV2-testen, og i denne artikkelen prøver vi så godt det lar seg gjøre å belyse hva som skiller den fra PCene.

Men hva er egentlig best?

Før vi går i dybden er det greit å være klar over at å prøve å besvare spørsmålet om hva som er best av PC og Mac, er umulig. Når man har tråklet seg gjennom all synsingen, meningene og følelsene knyttet til temaet (og tro oss: de er sterke), så er det til syvende og sist kun én ting som er viktig, objektivt sett: hvordan verktøyet er i stand til å løse de oppgavene du setter den til å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva som blir det riktige valget for deg, avhenger altså først og fremst av hvilke oppgaver du ønsker å løse, og hvordan du ønsker å løse dem!

Bedriften jeg jobber i har valgt Microsoft Exchange som epost- og gruppevareløsning. I tillegg bruker vi et redaksjonssystem som er optimalisert for Internet Explorer. Siden begge deler er sentrale i arbeidsdagen min, er det mer naturlig for meg å velge PC med Windows - rett og slett fordi Internet Explorer ikke eksisterer på Mac, og Exchange-støtten er temmelig begrenset på den plattformen.

For andre er ikke behovene så direkte knyttet til spesifikke teknologier, og da kan det være mindre åpenbart hvilken løsning som er det beste valget. Mange lar følelsene spille en viktig rolle, og da blir gjerne faktorer som stil, identitet og tilhørighet tungen på vektskåla. Andre er mer rasjonelle, og velger for eksempel bort Mac, fordi de har 6 000 kroner tilgjengelig, og det er det.

En tredje gruppe er først og fremst opptatt av å gjøre et mest mulig fornuftig valg, og baserer gjerne valget sitt på grundig research og ved å veie egenskapene opp mot hverandre. Hører du til denne gruppen, håper vi du får nytte av denne lille guiden.

Vi går rett på sak.

Mac byr på:

 • MacOS (operativsystemet) med meste du trenger av programvare installert.
 • Virus og lignende er så å si ikke-eksisterende
 • Mulighet for å kjøre flere operativsystemer samtidig – også Windows
  Elegante løsninger og flott design

Mange betrakter MacOS som mer effektivt, intuitivt og ”idiotsikkert”, men det er vanskelig å måle, og den subjektive vurderingen vil variere.

En PC byr på:

 • Større valgfrihet med tanke på maskinvare
 • Større utvalg av programvare
 • Mulighet for å kjøre flere operativsystemer – men ikke MacOS
 • Bedre muligheter for spill (med Windows)
 • Bedre muligheter for modifisering av maskinen (bytte ut deler etc)

Det er samtidig ikke til å stikke under en stol at en PC med Windows er mer sårbar med tanke på uhumskether som for eksempel virus. Det behøver ikke bety at operativsystemet er skjørere, det kommer mer som et resultat av at det er mer interessentant for hackere å angripe markedslederen.

Hvem kan hjelpe når noe går galt?

Da dukker det gjerne opp enda et punkt på listen som du bør ta med i betraktningen: datahjelp. Med mindre du er en meget forsiktig eller kapabel bruker vil du før eller senere støte borti problemer. Da har du kanskje en slektning, venn eller nabo med datakunnskaper; hva bruker han/hun? Mange som bruker Windows har nemlig ikke snøring på Mac – og omvendt.

Hva med prisen?

Den gjengse oppfatningen er at en PC i de fleste tilfeller har lavere pris enn en likt spesifisert Mac. Vi kan allerede slå fast, etter TV2-testen, at i lavprissegmentet eksisterer ikke Mac i det hele tatt.

La oss se nærmere på spesifikasjonene på den billigste Apple MacBook, den hvite med 13,3-tommers skjerm til 8 590 kroner.

Ny bærbar: Mac eller PC?


Den har følgende spesifikasjoner:
13,3-tommers skjerm
2.0 GHz Intel Core 2 Duo-prosessor
2 GB DDR2-minne
120 GB harddisk
8x DVD-brenner
Integrert Nvidia Geforce 9400-grafikk
Vekt: 2 kg

Alternativt kunne man for eksempel ha gått for en Toshiba Satellite Pro U400, til 7 000 kroner.

Ny bærbar: Mac eller PC?


Den byr på følgende spesifikasjoner:
13,3-tommers skjerm
2,2 GHz Intel Core 2 Duo-prosessor
3 GB DDR2-minne
160 GB harddisk
8x DVD-brenner
Integrert Intel GMA X4500HD-grafikk
Vekt: 1,9 kg

Her får du altså en maskin som er like kraftig, eller kraftigere, på nær sagt alle punkter, til en god del lavere pris.

Oppgraderingsprisene er også relativt høye i Apple Store. Ønsker du for eksempel å bytte fra 120 GB til 320 GB harddisk, koster det deg 1 610 kroner i Apple Store, til tross for at en tilsvarende harddisk (som er relativt enkel å sette inn), koster 7-800 kroner i nettbutikker som Komplett, PS og Netshop.

Hva med programvaren?

Det er når det kommer til operativsystem og programvare veldig mange Apple-tilhengere hevder de har sterke kort på hånden. MacBook er riktig nok dyrere i innkjøp, men kommer tross alt med en fyldigere programpakke ferdig installert sett i forhold til en PC med Windows.

Argumentet blir gjerne at dette må kjøpes separat til Windows-PCen, og at kostnaden dermed langt på vei utjevnes.

La oss kjapt se på hvilke programmer du får med dersom du velger den aktuelle MacBooken, kontra en PC med Windows Vista.

Dette følger med Mac
Apple har nettopp lansert en ny iLife-pakke, som består av programmene iPhoto (bildeorganisering/redigering), iMovie (videoredigering), GarageBand (musikkprogram), iDVD (for å lage DVDer med spenstig innhold) og iWeb (for å lage websider). Kjøper du ny Mac nå følger denne pakken med som standard.

I tillegg følger det med iTunes for musikk og video, nettleseren Safari, epost-klient, iChat (sanntidskommunikasjon). Front Row er et TV-vennlig grensesnitt for visning av film og bilder, samt avspilling av musikk.

En mye omtalt funksjon i MacOS er Time Machine, som lar deg gjenopprette Mac-en din og filene dine til et tidligere tidspunkt.

Dette følger med PCen
Velger du Toshibaen, kommer den med premium-utgaven av Windows Vista installert. Denne versjonen kommer også med en del programmer som standard, for eksempel Fotogalleri (svarer til iPhoto), Movie Maker og DVD Maker (svarer til iMovie og iDVD).

Media Center svarer til Front Row, og System Restore svarer til Time Machine, men er ikke like omfattende.

Du får nettleseren Internet Explorer, epost-klient, og Windows Media Player for musikk og video. Chatteprogrammet Windows Live Messenger må lastes ned separat, men er gratis.

Det du ikke får dersom du velger en Windows-PC med Vista Home Premium, er musikkprogram a la GarageBand og webside-program a la iWeb.

Mye gratis på nett

Både når det gjelder Mac og PC kan man laste ned gratisprogrammer fra nettet, som dekker behov langt ut over det som kommer som standard med operativsystemet. Utvalget av programmer er naturlig nok en del større for Windows-brukere, tatt i betraktning at operativsystemet er langt mer utbredt.

Det er ikke ensbetydende med at kvaliteten nødvendigvis er høyere, og utvalget av programvare er dessuten sterkt økende også for Mac.

Taper Apple da?

Rent objektivt sett kan det kanskje se ut til at Apple ikke har så mye å slå i bordet med når det kommer til programvare likevel, men det er en del flere aspekter å ta i betraktning:

 • Brukeropplevelsen. Mange hevder at den er bedre på Mac enn i Vista. Det er imidlertid subjektive meninger, og må tas for det de er. Det beste er om du får sjansen til å prøve en Mac før du går til innkjøp, slik at du får dannet din egen oppfatning.

 • PC-produsentene har i det siste hatt en tendens til å ødelegge brukeropplevelsen i Windows ved å installere en rekke mer eller mindre unødvendige programmer fra tredjeparts leverandører. Dette er rett og slett sponsing som er med på å holde prisene nede, men kan blant annet føre til at PCen blir vesentlig tregere enn den kunne ha vært. Apple-kjøpere er skånet mot dette. Les mer om våre betraktninger rundt dette i kommentaren "Ikke skyld på Vista".

Konklusjon

Hva med deg?

Din neste datamaskin blir en... (Avsluttet)
Mac!(48%) 2847
PC!(43%) 2548
Har ikke bestemt meg(9%) 512
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Etter denne gjennomgangen håper vi du sitter igjen som *litt* klokere. Husk uansett at et fornuftig valg vil du først kunne gjøre når du skjærer gjennom og innser at det i realiteten ikke er utstyret som er viktig, men hva du får gjort med det.

Og i 99% av tilfellene får du i våre moderne tider gjort det samme med to konkurrerende merker - enten det er å behandle bilder, skrive brev, høre på musikk, se video, ringe hjem til mor eller spille dataspill.

I sommer kommer Apple med en oppdatert utgave av operativsystemet sitt, med en rekke forbedringer. Like etter kommer Windows 7, som har høstet godord "over hele fjøla" under betafasen. Konkurransen tilspisser seg, og resultatet blir mest sannsynlig bedre produkter. Og det vil til slutt du og jeg nyte godt av, uansett hvilken datamaskin vi kjøper neste gang.

Helt til slutt ønsker vi deg lykke til i valget mellom PC og Mac, og psst! Forsøk å ikke forelske deg i datamaskinen din!

Takk til Vegar Jansen for kreative innspill i forbindelse med denne artikkelen.