Ny bærbar eller smart grep?

Treig og kranglete? Du MÅ ikke kjøpe ny.

Du trenger ikke kjøpe ny bærbar for å få opp hastigheten. Det smarteste kan i stedet være å bytte til SSD. Foto: Blix
Du trenger ikke kjøpe ny bærbar for å få opp hastigheten. Det smarteste kan i stedet være å bytte til SSD. Foto: Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I de senere årene har svært mange kjøpt bærbar PC. De har betalt mye penger for maskinen, spesielt hvis den ble kjøpt for 3 - 4 år siden, da en kraftig bærbar gjerne kostet rundt 10 000 kroner - eller mer.

Men mange opplever at maskinen har blitt treg både i oppstart og bruk, og teller på knappene om de skal kjøpe ny maskin.

Det er ikke sikkert at det alltid er den beste løsningen.

Flaskehalsen

Det har ikke skjedd noen voldsom utvikling verken på skjerm- eller tastaturtronten, hvis du har behandlet maskinen din pent vil den fremdeles kunne henge sammen i noen år. Prosessorkraften og grafikkbrikken vil fremdeles være tilstrekkelig til de fleste vanlige bruksområder.

For det er harddisken og det som ligger lagret på den som gjør at maskinen oppleves som langt tregere enn da du kjøpte den.

Hvis du bytter ut harddisken med en SSD og installerer Windows 7 får du en bærbar som vil oppleves som en helt ny maskin.

Vi har byttet ut harddisken med SSD i flere maskiner, og det er ingen tvil: Det er her du får mest ytelse igjen for pengene. Grunnen til dette er ikke bare at skriving og lesing gjøres mye raskere, men at responstiden er ekstremt mye raskere. På roterende disker må lesehodet vente til dataene kommer forbi, noe som måles i millisekunder. På SSD snakker vi om mikrosekunder, og forskjellen i praksis er enorm. Spesielt fordi på en harddisk blir dataene etter hvert spredt mer og mer tilfeldig rundt på disken etter hvert som data blir slettet og nye data blir fordelt og skrevet på forskjellige plasser som blir tilgjengelig.

På en SSD hentes og skrives dataene uansett like raskt, uansett hvor de havner, siden det ikke er noe som roterer.

Hva koster det?


En egnet SSD- størrelse for en vanslig PC koster rundt 1500 kroner, pluss minus et par hundre avhengig av produsent og butikk. Da får du 120 eller 128 GB lagringsplass som holder fint til Windows, programmer og en del data. Har du store samlinger av musikk, bilder og filmer blir det kanskje ikke nok plass til disse.

Men de fleste har ikke behov for å ha med seg alt de har samlet av data når de er ute med den bærbare. Samlingene ligger tryggere hjemme på en ekstern disk som du kobler til etter behov.

Og installerer du en SSD trenger du bare kjøpe et lite USB eller eSATA-kabinett til den gamle harddisken, så har du alt for hånden. Et kabinett for 2,5-tommers harddisker koster fra 150 kroner og oppover. Hvordan du gjør det, har vi beskrevet i denne artikkelen

Hva gjør man med dataene?

For at en PC skal fungere best med SSD bør den kjøre Windows 7. Grunnen til dette er at Windows 7 kommuniserer med SSD-enheten om sletting av data som ikke lenger er i bruk. Dette kalles TRIM-funksjonen, og gir både bedre ytelse og mer kontroll over kapasiteten.

Hvis maskinen allerede har Windows 7 installert har du det beste utgangspunktet. Da kan du bruke programmet Paragon Migrate OS to SSD til å overføre det du ønsker til SSD-en fra den gamle disken.

Ny bærbar eller smart grep?


Les vår test av programmet i denne artikkelen.

Programmet kan du lese mer om og kjøpe på denne siden.

Hvis du fremdeles kjører Vista har du to alternativer:

1) Kjøpe en oppgraderingsversjon av Windows 7 og installere denne på maskinen din før du flytter over dataene med Paragon Migrate OS to SSD.

2) Installere en OEM-versjon av Windows 7 på maskinen (denne må du kjøpe sammen med SSD'en) etter at du har montert inn SSD, så installere programmer på nytt og overføre dine egne brukerdata fra den gamle disken.

Hvordan bytter man ut harddisken?

På bærbare er det som regel svært enkelt å bytte ut harddisken. En SSD er akkurat like stor og har samme kontakter. For å komme til må du må fjerne et deksel på siden eller på undersiden av maskinen, dekselet som skjuler harddisken er ofte merket med et sylinder-symbol.

Ny bærbar eller smart grep?


Når du får av dekselet ser du disken som vanligvis er festet med opptil fire små skruer, ofte i en liten ramme. Disse løsnes, hele arrangementet løsnes fra kontaktene på enden og du kan ta ut disken. Så skrur du av eventuell ramme, monterer denne på SSD-en, setter den tilbake i maskinen og skrur den på plass. Så er det på igjen med dekselet.

Man trenger gjerne et sett med veldig små stjernetrekkere og noen ganger også små Torx-trekkere, hvis produsenten har vært litt vrien.

Her kan du lese vår rikt illustrerte artikkel om hvordan du bytter ut harddisken i en bærbar

Hva blir resultatet?

Etter at du har erstattet harddisken med en SSD og fått kopiert over og eventuelt installert data/programvare - vil du oppleve at du har fått en ny maskin.

Ny bærbar eller smart grep?


Les vår artikkel: SSD - Så mye raskere ble den bærbare

Oppstart går mange ganger raskere enn tidligere, maskinen reagerer mye raskere enn før, og du slipper å sitte å vente mens disken surrer og maskinen holder på med sitt ...

Putter du i tillegg inn litt mer RAM i maksinen, kan også det bidra til at PC-en vil oppleves langt raskere enn før oppgraderingen. Minneprisene er på et historisk bunnivå nå.

Du kan med andre ord få "en ny PC" for rundt to tusen kroner og en ettermiddags innsats.

Har du en eldre bærbar Mac kan du også gjøre noe tilsvarende. Les vår artikkel om hvordan vi monterte SSD og byttet ut DVD-brenneren med harddisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer