Ny 366MHz Pentium II for bærbare

Intel lanserer i denne uken minst fem nye prosessorer for bærebare PCer. Dette er de mest avanserte brikkene som Intel noen gang har produsert for denne typen PCer.

De nye prosessorene får nå tilleggsbetegnelsen PE, som står for Performance Enhanced (forbedret ytelse). Men dette skyldes ikke bare at klokkefrekvensen er økt. For første gang leverer Intel Pentium II med internt hurtigminne på hele 256K som kjører på samme klokkefrekvens som prosessoren.

Denne prosessoren har tidligere hatt kodenavnet Dixon, og vil i første omgang lanseres med klokkefrekvenser på 300, 333 og 366 MHz.

Et tu, Celeron

Samtidig vil Intel også lansere Celeron, som er den rimeligere Pentium II-varianten, i en utførelse for bærbare PCer. Forskjellen er her at det interne hurtigminnet er på 128 K, som på begge variantene for stasjonære, Slot 1 og Socket 370.

Intels mest avanserte

Disse nye prosessorene er på mange måter det mest avanserte som Intel tilbyr. Både Pentium II og III i full størrelse har riktignok 512 K hurtigminne, men disse prosessorene kjører bare på halve klokkefrekvensen. Her er også hurtigminnet plassert eksternt på kretskortet i modulen, ikke inne i selve prosessorbrikken som på Celeron og PE-modellene.

Xeon, Intels prosessor beregnet på arbeidsstasjoner og servere, har også hurtigminne i full hastighet. Prosessoren finnes i utgaver med hurtigminne fra 512K, 1 MB og helt opp til 2 Mb.

Dermed er det de rimeligste, de bærbare og de mest avanserte prosessorene som byr på det mest avanserte hurtigminnet. For de fleste bruksområder kompenserer hastigheten for størrelsen. Dette fremgår av en rekke sammenligninger mellom Pentium II og Celeron. Det er bare ved svært spesielle og omfattende sammensetninger av programmer som kjøres samtidig at det større hurtigminnet byr på fordeler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PE blir standard

På samme måte som Celeron fikk betegnelsen ”A” for 300MHz-modellen, vil PE-betegnelsen forsvinne etter hvert som den nye teknologien blir standard. Foreløpig er betegnelsen nødvendig for å skille mellom eldre og nyere typer prosessorer med samme klokkefrekvens. Etter hvert som de eldre blir faset ut, blir dette unødvendig.

PC-produsentene står i kø

Alle de ledende produsentene av bærbare maskiner har maskiner klare med den nye prosessoren. Både Dell, Hewlett-Packard, Compaq og de andre venter bare på volumleveranser fra Intel.