NVIDIA lanserer superbrikkesett

Endelig ble det vist frem – Crush-brikkesettet til NVIDIA er nå offisielt kjent som nForce, og lover ytelse som overgår alt vi tidligere har sett.

NVIDIA har lenge vært det ledende selskap når det gjelder grafikkteknologi, takket være GeForce-familien. Disse grafikkprosessorene har etter hvert blitt synonyme med avansert 3D-akselerasjon, og finnes i flere varianter og prisklasser.

Nå lanserer imidlertid NVIDIA et helt nytt produkt, som kombinerer flere multimedieoppgaver i én brikke. Designet til nForce er faktisk basert på brikkesettet til X-Box-konsollen, men vil nå altså også være tilgjengelig på PC-plattformen.

Lynrask

Hovedfunksjonen til nForce er å prosessere lyd og grafikk. nForce består av to prosessorer – Integrated Graphics Processor, som bygger på GeForce 2-kjernen og tar seg av de grafiske oppgavene, og Media and Communications Processor, som inneholder et lydsystem som dekoder blant annet 5.1 Dolby Digital. I tillegg inneholder brikkesettet et Ethernet-kort.

I følge NVIDIA skal grafikkdelen av nForce være opptil ti ganger så rask som hittil eksisterende integrerte grafikkløsninger, og hele arkitekturen skal være mye raskere enn hos andre konkurrenter.

Dette er blant annet takket være HyperTransport-teknologien fra AMD, som er integrert i begge nForce-prosessorene. Denne teknologien øker båndbredden til opptil 800 MBps. NVIDIA har også utviklet en minnearkitektur, kjent som TwinBank, som lar alle komponentene til nForce få tilgang til minnebåndbredden samtidig.

NVIDIA har tegnet samarbeidsavtaler med flere hovedkortprodusenter, og de første kortene utstyrt med nForce skal komme i butikkene til høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis alt går som det skal, vil vi allerede om et års tid se en oppgradert versjon av nForce som bygger på GeForce 3-grafikk.