NVIDIA kjøper 3dfx

En ikke fullt så overraskende, men allikevel betydningsfull nyhet. Grafikkbrikkemakeren NVIDIA har nettopp kjøpt opp store deler av konkurrenten 3dfx, og vi ser på hva dette innebærer for videre utvikling av markedet.

3dfx var det selskapet som introduserte 3D-akselerasjon for et bredt spekter av databrukere. Man kan trygt påstå, at uten produkter som Voodoo 2 ville ikke grafikkteknologien utviklet seg i samme halsbrekkende tempo som den har gjort de siste årene.

I den senere tid har 3dfx tapt mye av sin markedsandel, mest på grunn av NVIDIA. NVIDIA klarte å produsere grafikkbrikker som var generelt raskere og hadde bedre funksjonalitet enn Voodoo 3, 4 og 5. Selv om 3dfx lanserte bra produkter, gikk flere og flere brukere over til NVIDIA, som fort ble den desidert største produsenten av grafikkløsninger.

Ikke fullstendig overtagelse

I følge Brian Burke i NVIDIA, er oppkjøpet begrenset til grafikkteknologi, og 3dfx vil til en viss grad bestå som en egen enhet. Dette innebærer imidlertid drastiske kutt i bemanningen. Merkenavnet 3dfx er nå eid av NVIDIA, sammen med rettighetene til Voodoo-kortene.
Det er fremdeles uvisst hvordan NVIDIA vil håndtere Voodoo-produktene, og om vi noensinne vil se et ”Voodoo GeForce”-kort. Det som derimot er klart, er at det nå er opp til NVIDIA hva som skjer med alle kommende produkter som 3dfx har jobbet med, og dette inkluderer både Rampage- og Gigapixel-teknologiene. NVIDIA vil absolutt ikke kommentere fremtidige produkter, men det vil bare være naturlig at ekspertisen til 3dfx og NVIDIA kombineres i felles produkter i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder eksisterende 3dfx-produkter, vil de fremdeles bli støttet av det som gjenstår av selskapet. Det vil imidlertid ikke bli utviklet nye drivere eller lignende.

En stor forandring

Oppkjøpet betyr at det per i dag er kun to store grafikkbrikkeselskap igjen, i hvert fall når det gjelder spillrelaterte kort. Disse to er NVIDIA og ATI, ettersom andre aktører som Matrox og S3 for lengst har trukket seg fra kappløpet.

Mange har uttrykt bekymring over at denne situasjonen kan føre til tregere utvikling og høyere priser. Dette blir tilbakevist av NVIDIA, men gjenstår selvsagt å se.
Oppkjøpet var på mange måter en sjokkerende nyhet, selv om problemene til 3dfx har vært kjent lenge. DinSide kommer selvfølgelig til å følge med på grafikkmarkedet, og holde deg oppdatert på utviklingen.