NTFS på Mac

Vil en harddisk formatert med Windows' filsystem NTFS også virke på en Mac?

Hei,

Jeg kjøpte meg en liten portabel WD harddisk på 120GB som jeg bruker til mediafiler. Denne fungerer helt utmerket på min jobb PC og min private Mac Mini. Når jeg fikk disken koblet jeg den til Mac'en og kopierte min musikk som jeg spiller av på min jobb pc. Nå har jeg senere oppdaget at harddisken er FAT16 eller 32 siden den ikke vil ta imot store filer(HD-filmer o.l.).

Så mitt spørsmål er: Hvis jeg reformaterer disken til NTFS, vil det være mulig å bruke den på Mac også?

mvh
Hans-Erik

Datadoktoren svarer

Hei!

Som du har merket er en av ulempene med FAT16 og FAT32-filsystemene maksimumstørrelsen på filene, som er på respektive 2 og 4 gigabyte. NTFS har på sin side litt å gå på med en teoretisk grense på 16 exabyte (en exabyte er en milliard gigabyte), så du vil nok ikke merke det samme problemet der med det første.

NTFS og Mac har ikke akkurat det beste forholdet. MacOSX kan lese fra NTFS-disker, men ikke skrive til dem. Så i ditt tilfelle betyr det at du kan formatere harddisken til NTFS og frakte store filer fra jobb-PCen og hjem, men ikke omvendt. Om det er det du er ute etter vet jeg dog ikke, men det finnes også et annet alternativ: formatere disken til HSF+ (Mac-format) og bruke programvare på PCen som kjører Windows for å kunne lese og skrive fra harddisken. Et eksempel på et slikt program er MacDrive, og en fem dagers prøveversjon kan lastes ned her.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar