NTFS eller FAT32?

Hei,

Jeg driver og setter opp en PC med XP på. Ettersom jeg er opptatt av litt OK ytelse, så hadde jeg tenkt å dele windows opp i 4 disker (ikke partisjoner)

1. Windows/System disk 40-80 GB
2. Programfiler 40-80 GB
3. Swap/temp 40-80 GB
4. Data.500GB ++

Min teori er at når du starter et program, så vil jo selve programmet leses (disk2), felles biliotek, windowsrutiner, DLL osv. (disk1) og dersom det er et program som skal behandle data, vil det ofte bli laget en default Temp-fil (disk3) Jeg vil da få en litt raskere PC ettersom flere disker kan jobbe samtidig.

Men så kommer spørsmålet opp om det kanskje ville gi en liten yteslesforbedring dersom jeg valgte Fat 32 på System og Program-diskene.

Etter hva jeg har lært, så bruker NTFS metadata som jeg egentlig ikke ser vitsen med når det gjelder System/programmer. Jeg ser ikke poenget med at systemet skal lagre info om når en DLL eller program-fil var sist lest, av hvem og med hvilke retigheter, ei heller muligheten for kryptering eller komprimering. På Swap og Data-diskene ser jeg poenget med NTFS ettersom det håndterer filer på over 4GB.

Sikkerhet på System og Program-disker ser jeg heller ikke på som noen stor sak, dersom Windows krasjer, så er erfaringen som oftest at man ender opp med en reinstallering likevell til slutt.
Data-disken blir en Mirror-løsning, for å øke sikkerheten mot HDD-krasj

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker kommentarer på mine synspunkter

Datadoktoren svarer

Hei

Å dele opp Windows-installasjonen på 4 små disker er ikke noen god løsning.

Den kapasiteten du oppgir finner du bare på gamle disker, disse har jo langt dårligere ytelse enn moderne disker med langt høyere datatetthet og stor kapasitet.

Dessuten er forskjellen mellom NTFS og FAT32 i praksis helt uvesentlig når det gjelder ytelse. Dette ble diskutert i lydstudio- og video-miljøet for 10 år siden, men på dagens maskiner er det ikke noe tema.

Skal du ha optimal ytelse legger du Windows og swap på SSD (solid state disk) eller Western Digital Raptor på 10 000 omdreininger. Til datalagring bruker du konvensjonelle disker, gjerne mirror, eller med faste, gode backuprutiner.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar