Norske PCer med AMD Athlon?

Vil norske PC-produsenter tilby maskiner med AMDs Athlon? Vi har undersøkt hva slags planer de ledende produsentene har for den nærmeste fremtiden.

Norske PC-kjøpere har tradisjonelt vært svært så entusiastiske overfor ny teknologi. Det er ofte toppmodellene som selger best, i en modellserie med forskjellige prisklasser.

AMDs Athlon plasserer seg klart i toppsjiktet når det gjelder ytelse. Den ligger også i det øverste prisnivået, svært nær Pentium III på 600 MHz. Men er dette nok til at norske kunder vil velge Athlon i stedet for en Pentium III?

Ikke alle norske PC-produsenter ser ut til å tro det.

Cinet - nei

Denne norske PC-produsenten har ingen planer om å levere PCer med Athlon. De satser 100% på Intel. De konkrete vurderingene som fører til dette standpunktet har vi ikke fått vite, men vi har forstått det dit at det ikke er verdt innsatsen.

Tech - nei

En annen trofast Intel-støtte, Tech Computers, som eies av EverCom, har heller ingen planer om å levere Athlon-PCer. De satser på Intel, ganske enkelt.

Rec - JA!

Her er det en helt annen holdning. Rec er den eneste norske produsenten som satser på Athlon fra starten av, og du kan allerede i dag bestille en skreddersydd maskin med Athlon-prosessor på 600 MHz. Den raskeste utgaven på 650 MHz er enda ikke inkludert i sortimentet, men vil komme etter hvert.

Prisen for en PC med bare utvalgte komponenter fra toppsjiktet er nesten den samme, uansett om prosessoren kommer fra AMD eller Intel. Vi har sammenlignet to ellers identiske maskiner, og prisforskjellen er 250 kroner når moms er betalt. Det er PCen med AMD Athlon som er dyrest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalprisen for grunnkonfigurasjonen er 17 265 kroner (inkludert mva), og maskinen har 64 MB RAM, Creative TNT2 Ultra grafikkort, 9,1 GB harddisk fra IBM og SoundBlaster Live! Value lydkort. Tastatur, mus og Win98 SE følger også med i prisen.

I løs vekt

Det er etter hvert også mulig å kjøpe en AMD Athlon og et passende hovedkort, og bygge opp en PC selv ved å komplettere med standardkomponenter. Foreløpig kan du bestille Athlon både hos bl.a. PSData, Multicom og Viking Computers

Athlon-prosessoren krever et spesielt hovedkort som er utstyrt med Slot-A. Denne kontakten er fysisk lik Slot-1 for Pentium III, men er snudd 180 grader. Den bus-en som kontakten sitter på, er ikke på noen måte kompatibel med Intel-prosessorer.

Foreløpig er det bare tre produsenter av hovedkort som støtter Athlon: FIC, Gigabyte og Microstar. Det er flere andre aktører som er avventende, og blir Athlon en virkelig suksess vil produsentene på Taiwan raskt trykke på knappene og sette i gang produksjonsmaskineriet.

Alt avhenger av at AMD denne gangen klarer å levere prosessorer i volum. Det er et høyt spill som er satt i gang , med milliardinvesteringer fra flere firma. Om vi står ved et vendepunkt vil vi vite i løpet høsten - det er spennende tider!