Norsk Windows Media Center Edition

TEST: Media Center på norsk lar deg ta opp fra programmer fra kontoret, viser deg innhold fra TV2, NRK og TVNorge og streamer filmer over nettet. Vi har Norges første test!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Windows Media Center Edition

  1. EPG-modulen
  2. Dette er Online Spotlight


Det tok en stund - men nå er den endelig her. Den norske versjonen av Media Center-systemet til Microsoft har muligheter i fleng - og er litt mer oppdatert enn den engelske utgaven på enkelte punkter; kanskje først og fremst fordi den har norsk programguide og norsk nett-innhold.

Vi har lekt oss med Kompletts Media Center i en ukes tid, sammen med betautgaven av det nye windows-systemet.

Først og fremst er en Media Center-maskin en PC med TV-kort, som du kan styre fra tre meters hold med fjernkontroll, og som har sin egen elektroniske programguide (EPG). Denne lar deg ta opp enkeltprogrammer eller hele sesonger med ett tastetrykk, og gir deg oversikten over alle programmer to uker fremover.

image: Norsk Windows Media Center Edition


Det vil si at du kan få en oversikt over alle filmene som går to uker fra i dag, og ta opp de du vil se, og at du kan gi maskinen beskjed om å ta opp alle Simpsons-episodene som går - uansett kanal.

Mange norske Media Center-PCer får også doble TV-kort, og dermed kan du ta opp det ene programmet mens du ser på det andre. Dermed går opptakene dine uavhengig av hverandre.

Les mer om EPG-en her

Det har lenge vært mulig å jukse seg til norsk innhold i programguiden, og Reuters og MSN-innholdet som lå i den amerikanske versjonen var spennende nok. Men det er ikke før det fungerer knirke- og ikke minst smertefritt at TV-revolusjonen kan komme til de norske hjemme-PCene.

Windows XP Media Center Edition fra Microsoft er imidlertid langt mer - på grunn av de kaller "Online spotlight." Her får du en ekte Video on Demand (VOD)-følelse, med innhold fra arkivene til TV 2, NRK og TVNorge - men foreløpig er det bare NRK som er gratis.

Det kommer også tilbud fra mange av de største filmtjenestene på nettet - som totalt innebærer at du får tusenvis av filmer direkte levert til TVen fra Internett. Du kan til og med få fremkalt bildene dine!

Hovedbildet til online spotlight - innholdet kan filtreres, og knappene til høre tar deg direkte dit du vil
Hovedbildet til online spotlight - innholdet kan filtreres, og knappene til høre tar deg direkte dit du vil Vis mer


Les mer om Online-tjenestene her

Bortsett fra nettinnholdet og EPGen har Media Center gode egenskaper også når det kommer til andre funksjoner. Disse er stort sett de samme som du får i den amerikanske versjonen - som vi diskuterte i testen vår av denne.

Kort fortalt får du muligheten til å spille helt normale PC-spill på vanlig måte, du får muligheten til å spille av musikkarkivet ditt direkte i Media Center-programmet - sammen med radio, videoklipp og ikke minst fotoarkivet ditt. Media Center-maskiner fungerer også som en vanlig DVD-spiller. Media Center-maskiner skal dessuten kunne bytte kanal på de eksterne set-top-boksene dine - men dette er noe du må passe på å få med fra leverandørene.

Det vil si at Windows Media Center virkelig er en alt-i-ett-løsning, men hvor kompetent den er til å gjøre de enkelte oppgavene avhenger som vanlig av maskinvaren.

Maskinvaren er nøkkelen

image: Norsk Windows Media Center Edition


For eksempel vil du se at mange maskiner er minst like store og støyende som en vanlig PC - og da er spørsmålet om det virkelig er dette du vil ha i stuen din.

Microsoft har riktignok hjulpet til med en rekke stilige fjernkontroller og et veldig kult tastatur (komplett med styrespake og museknapper) til Media Center - men det finnes mange andre rare løsninger også.

Fra og med i dag kan du få kjøpt Media Center-maskiner fra Komplett, MPX, PSData, Netshop og en rekke andre norske aktører. Men det blir nok ikke full trøkk før de virkelig store spillerne - som HP og Fujitsu Siemens - kommer på banen med spesialbygde løsninger.

Maskinene vi har sett så langt mangler både scart, HDMI og komponent-videoutganger, og støtten for HDCP finnes ikke enda. Det vil si at det er et stykke opp til toppsjiktet når det kommer til rene A/V-produkter - men det kommer nok maskiner med støtte for dette etter hvert.

Oppsummering

Norsk Windows Media Center Edition

  1. EPG-modulen
  2. Dette er Online Spotlight


Det største med Windows Media Center er etter vår mening åpenbart Online Spotlight-delen - som godt kan være begynnelsen på en liten revolusjon der Internett konkurrerer med TV-mottakeren som leverandør av programmer og filmer til storskjermen din.

Med dette systemet kan du enda ikke velge og vrake blant verdens beste filmer og TV-serier, men det tror vi kommer - spesielt etter at Apple har åpnet for nedlasting av TV-episoder, i hvert fall i USA.

Ellers kommer vi tilbake til innholdet i maskinen du eventuelt skaffer deg; det er mye som ikke passer helt i stuen!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!