Norsk søketeknologi for MP3-filer

Nå er det norskutviklet teknologi som tas i bruk når store søkesteder på nettet tilbyr spesielle baser for musikk kodet i MP3-format.

Lycos, et av de største søkestedene på nettet, er i ferd med å tilby direkte søk på MP3-filer. Det betyr at du kan søke direkte etter musikkfiler ved å skrive inn deler av artistnavnet, tittelen eller annen informasjon. Hittil har det vært nødvendig å søke på mange nettsteder for å finne steder hvor favorittmusikken kan lastes ned. Dette er upraktisk, og hindrer videre utbredelse av MP3-formatet.

Fordelen for brukerne er at det blir enklere å gjøre selve søket. Det er her den norskutviklede teknologien kommer inn i bildet. Hele løsningen er tilrettelagt på forhånd av det norske firmaet Fast Search and Transfer ASA, (FAST) med brukervennlig søkeside, stor database og raske søkerutiner.

Mye av teknologien har bakgrunn fra miljøet ved NTNU i Trondheim. Lycos og FAST har allerede samarbeidet både om bruk og videresalg av søketeknologien siden november 1998. Det er snakk om både programvare og maskinvare, og denne kombinasjonen skal kunne gi enorme gevinster i ytelse.

En stor fordel med teknologien som FAST har utviklet, er at den kommer fram til presise resultater selv med upresise søkekriterier.

Stadig mer utbredt

Det er mange krefter i sving for å øke oppmerksomheten mot dette musikkformatet. Den etablert musikkbransjen har ikke noe grep om denne teknologien, og nye krefter ser nye muligheter for en helt annen forretningsmodell. At det vil bli mulig å laste ned mye gratis musikk er selvfølgelig ikke hovedpoenget – det er bare en midlertidig effekt av overgangen fra ett system til et annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan pengene skal tjenes, og hvem som skal tjene dem, er fremdeles svært uklart. Men etter som stadig flere store aktører blir involvert, vil det dukke opp nye forretningsmodeller.

Pekeransvar?

Er nettsteder ansvarlige for innholdet hvis de bare tilbyr pekere (linker/lenker) og ikke lagrer selve innholdet ? Dette er et juridisk problem som er under utredning både i Norge og internasjonalt. Selv om Lycos ikke går god for verken kvaliteten eller jussen i forbindelse med innholdet, er det mange krefter som påstår at det ikke er mulig å løpe fra dette ansvaret.

Det er også innlysende at spredningseffekten er svært stor når en av de største søkemotorene på Internett tilbyr lettere adgang til MP3-filer. Dette kan ikke sammenlignes med at en 14-åring legger ut noen favorittlenker på sin hjemmeside.

Sjekk ut den nye søkemuligheten på Lycos’ MP3-søkeside

Du kan lese mer om firmaet og teknologien på FAST sin hjemmeside.