Norgesatlas 3-D

Det virker lovende: Et atlas hvor du kan utforske norsk geografi fra fugleperspektiv, og få mer informasjon om byer og landsdeler gjennom artikler og multimedia. I vår sammenligningstest av oppslagsverk, har vi sett på Kunnskapsforlaget Norgesatlas 3-D, og har funnet svært mange svakheter.

Unngår du forstørrelser, ser Norgesatlas 3-D ganske imponerende ut.
Unngår du forstørrelser, ser Norgesatlas 3-D ganske imponerende ut. Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Kort fortalt er Norgesatlas 3-D et minileksikon hvor atlaset er "søkefelt": Du kan fritt bevege deg over et landskap som ser ganske ekte ut, med høydeforskjeller, innsjøer og elver lekkert tegnet opp. Veier og tettsteder er tydelig tegnet inn. Klikker du på et av stedsnavnene som vises på kartet, slår Norgesatlas 3-D opp i relevante artikler.

LES OGSÅ:

3D som lett blir avslørt

Men det er mange svakheter med det tredimensjonale kartet. Verst er det at forstørrelser ikke gir mer informasjon – all kartinformasjon er nemlig laget som punktgrafikk, slik at full forstørrelse blir en meningsløst grov gjengivelse av landskaper helt uten noen detaljer.

En annen svakhet er lagringsmediet som Kunnskapsforlaget har valgt. Store deler av kartdataene ligger på CD-ROM, slik at gjengivelse av kartene skjer langsomt selv på en kraftig PC.

En tredje svakhet er at du ikke kan klikke på et bestemt område på kartet og få dette forstørret, slik du vil finne hos gratistjenesten til kartgiganten Expedia Maps.

En fjerde svakhet er at stedsnavn stort sett ikke knyttes til bestemte punkter på kartet – navnene svever over landskapet, og i mange tilfeller må du gjette deg til hva som er nøyaktig posisjon.

Manøvreringen er upresis – og metoden for å forstørre et område er laget slik at det er fort gjort å miste kontrollen over hvor i landet du befinner deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dybdeinformasjon av ujevn kvalitet

Det som finnes av multimedia og artikler i Norgesatlas 3-D er av helt grei kvalitet, selv om vi har sett alt bli gjort like bra, og bedre, i andre leksika vi har testet.

Du finner 2.400 artikler, over 1.000 fotografier, en håndfull filmer og lydklipp, 52 bykart (samme type som kartene du finner i Gule Sider) og noen plansjer som dekker temaer fra bunader til sopptyper.

Dessuten inneholder Norgesatlas 3-D en løsning som viser statistikk, men denne har Kunnskapsforlaget åpenbart ikke fullført. Det er ganske mye materiale her, men du verden så elendig brukergrensesnittet er. Du må fylle inn mange skjemaer før du kommer frem til den dårligste fremstilling av statistikk jeg kan huske å ha sett.

Statistikken fremstilles som et norgeskart med kommunegrenser, hvor hver kommune har en farge som tilsvarer en verdi. Dette kunne vært bra, men kommunenavn mangler, nyanseforskjellene er minimale og verdiene som fargene representerer er ofte helt uten mening. Du får ikke vite om det er prosenttall, relative tall eller absolutte tall. Alt du får se er et rart tall som mest av alt ser ut som en feilkalkulasjon.

Konklusjon

Det er positive tilløp i Norgesatlas 3-D, men vi må dessverre melde at Norgesaltas 3-D slik det nå fremstår ikke burde ha vært i salg.

I vår sammenlignende test av oppslagsverk, opptar Norgesatlas 3-D foreløpig jumboplassen.