Norges billigste PC?

Norges billigste PC?

Hvor billig kan en PC bli? Og hva kan den gjøre?

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du skal ha det aller billigst må du bidra litt selv. I denne sammenhengen betyr det at du må sette sammen delene selv. PC-bygging er ikke vanskelig, det krever mer interesse enn praktiske ferdigheter.

Da er det delene som skal utgjøre PC-en vi snakker om - hvor billig kan det gjøres? Vi tar utgangspunkt i nye kurante deler fra forhandler - ikke privatbrukt eller tidsbegrensede spesialtilbud.

Noen nettbutikker selger også pakkeløsninger med utvalgte komponenter til en god pris. Bildet i toppen av artikkelen er av den billigste ferdig-pakken fra fra Komplett, der prislappen ender på 1695 kroner. Dette er den laveste prisen vi i DinSide-redaksjonen har funnet for en komplett PC-pakke.

Men hva om vi plukker deler selv? Kan vi få en enda billigere PC? Det klarte vi, selv om det ikke var mange kronene vi sparte.

NB! Prisene i vårt eksempel er hentet fra nettbutikkene Komplett.no og PS.no. Har du forslag til alternative, enda billigere pakker? Bruk debattfeltet under artikkelen.

Norges billigste PC?


Alt på ett kort

Vi starter med valg av plattform, altså hvilken prosessor det hele er bygget rundt. Det aller billigste vi har funnet kommer fra Intel og er basert på Celeron 220-prosessoren.

Prisen for hovedkort med prosessor ferdig installert er 619 kroner.

Neste hakk på prisstigen er basert på Intel Atom, her får du en dobbeltkjerne Atom 330 ferdig installert på hovedkort for 736 kroner.

Begge hovedkortene inneholder alt du trenger bortsett fra minne. Skjermkort, nettverk og lyd er integrert.

I tillegg til hovedkortet

For 250 kroner får du 2 GB minne som passer i kortet. Er du ekstra gnien kniper du inn en hundrings og holder ut med 1 GB til 134 kroner.

En 3,5" harddisk på 160 GB er det minste du kan få, da må du ut med 325 kroner. For 25 kroner til får du 90 GB mer, altså 350 kroner for 250 GB.

Norges billigste PC?


Trenger du optisk drev? DVD-brenner koster 168 kroner, skal du bare lese koster det 139 kroner. Men det er ikke tvingende nødvendig med optisk leser. Programmer kan installeres over nett eller fra minneplugg.

Så kommer vi til kabinettet. Du får et lite kabinett med strømforsyning til 595 kroner.

Hva ender vi opp på?

For det aller rimeligste alternativet ender vi på 1673 kroner. Da er det Celeron 220 med 1 GB som gjelder.

Hva kan du bruke en så billig PC til?

En maskin med tilsvarende ytelse ble ansett for kraftig for 6-7 år siden, da kunne den brukes til det meste. I dag er kravene større både subjektivt og objektivt. Operativsystem og programmer, pluss websider og nettrafikk - alt er større og tyngre å dra rundt.

Men en slik maskin er utmerket til mindre barn, til folk som bare trenger PC til nettbank for å betale regninger, som vil bestille billetter og sjekke mail - og som ekstra PC i en eller annen sammenheng. Den er også kraftig nok til å kjøre Windows XP og Windows 7, Microsofts kommende operativsystem, som avløser Windows Vista.

Kostnaden knyttet til operativsystem kommer naturligvis i tillegg, hvis du da ikke ønsker å prøve et av de mange gratis Linux-alternativene. Vår soleklare favoritt, som er kompatibel med det meste av maskinvare, heter Linux Mint og koster den nette sum av 0 kroner og 0 øre.

Når du dessuten får LCD-skjermer til under tusenlappen blir det en billig totalpakke.

Har du forslag til alternative, enda billigere pakker? Bruk debattfeltet under artikkelen!.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer