Norge på pirat-toppen i Skandinavia

Bruker mer piratkopiert programvare mer enn våre naboer.

Er nordmenn mindre opptatt av å følge loven enn våre naboer? Ny rapport viser at vi ligger på pirattoppen i Skandinavia. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Er nordmenn mindre opptatt av å følge loven enn våre naboer? Ny rapport viser at vi ligger på pirattoppen i Skandinavia. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rapporten 2011 Piracy Study er utført av analysebyrået IDC på oppdrag fra Business Software Alliance (BSA), og viser at nordmenn bryr seg mindre om de bruker piratkopiert programvare enn svenskene og danskene.

Mer enn hvert fjerde

Ifølge rapporten er andelen piratkopiert PC-programvare i Norge 27%. Det betyr at mer enn hvert fjerde dataprogram som er i omløp er ulovlig kopiert. Det er riktig nok en tilbakegang på to prosentpoeng siden 2010, men fortsatt er Norge verstinger i Skandinavia. I Sverige og Danmark er andelen piratkopiert programvare 25%.

Islendingene verst i norden

Aller verst i Norden er imidlertid Island. Her er andelen piratkopiert programvare på over 50%. Også andre land i Europa har en andel på mer enn 50% ifølge rapporten, deriblant Hellas, Kypros og Italia.

Men det blir imidlertid småtterier i forhold til verdens verste pirat-land, Georgia og Zimbabwe. Her er piratandelen over 90%.

Bruk av piratkopiert programvare er like ulovlig enten den skjer privat eller i bedrifter, og kan straffes med inntil 3 års fengsel i tillegg til eventuell økonomisk erstatning, ifølge advokat Thor B. Mosaker i BSA Norge.

Disse gratisprogrammene gjør piratkopiering uaktuelt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer