Norge ikke på dekningskartet

København, DinSide Data: Du må fortsatt se langt etter Vaio X i Norge, men Sony har ikke helt gitt slipp på tanken om en norsk satsning.

«Et felles nordisk tastatur vil imidlertid gjøre det fristende for enkelte å handle i Danmark eller Sverige.»


Den veier 750 gram, er knappe 1,4 cm tynn, og en 2 GHz Intel Atom-prosessor kjører Windows 7 uten problemer. Kabinettet er laget av karbonfiber, den 11-tommer store skjermen er en ripefri LED-baklyst LCD-variant, harddisken er byttet ut med en SSD, og maskinen byr på batterilevetid på inntil utrolige 14 timer.

Sony Vaio X er en av de lekreste PC-ene vi har sett noen gang. Her er wow-faktoren rett og slett enorm.

Dessverre må norske kunder se langt etter Vaio X, eller Vaio-PC-er overhodet. Norge er nemlig ikke på Sonys dekningskart når det gjelder PC, og har aldri vært det i de 10 årene satsningen har pågått.

Ikke noe å si på tykkelsen på Vaio X. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Ikke noe å si på tykkelsen på Vaio X. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Bra marked til tross

Dette til tross for at Norge er blant de heteste PC-markedene i Verden. Det norske PC-salget ligger ikke langt bak det svenske, til tross for at vi bare er halvparten så mange som dem.

Ola Gustafsson hos Sony. Her med en annen Vaio-modell. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Ola Gustafsson hos Sony. Her med en annen Vaio-modell. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Svenskene og danskene derimot, har tilgang til alle modellene i Vaio-serien. Og de nye PC-ene har felles nordisk tastatur, som også inkluderer norsk.

Hvorfor er det slik? Vi spør Ola Gustafsson, nordisk markedssjef for Sony Vaio.

- Vi har ikke utelukket Norge helt, og vi undersøker for tiden muligheten for en norsk satsning. Det er imidlertid noen hindere på veien, forteller Gustafsson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke billig

Ett av dem er at det er de billigste PC-ene det selges klart mest av. Sony har ingen modeller i billig-segmentet. De rimeligste vaioene starter på rundt 800 euro. Derfor ønsker Sony å være 100% sikre på et godt salg før de satser, i følge Gustafsson.

 Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Alle Vaio-modellene selges også med henteservice, det vil si at DHL kommer hjem til kunden og henter PC-en dersom det skulle oppstå feil ved den.

 Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


- En slik serviceordning krever et godt fungerende system i bakkant. Vi utelukker heller ikke at Norges manglende EU-medlemsskap kan være et ekstra hinder i denne sammenhengen, avslutter han.

Handle i utlandet?

Et felles nordisk tastatur vil imidlertid gjøre det fristende for enkelte å handle i Danmark eller Sverige. Da gjenstår imidlertid enda et hinder, foruten utfordringer knyttet til garantiordningen; man må klare seg uten norsk versjon av Windows.

Du finner mer informasjon om Vaio X her.