Når du klikker på et stedsnavn, får du opp en liste med artikler eller bilder fra atlaset og en liste med lenker til Internettressurser.
Når du klikker på et stedsnavn, får du opp en liste med artikler eller bilder fra atlaset og en liste med lenker til Internettressurser.Vis mer

Norge i 3D

Kunnskapsforlaget lanserer nå Norgesatlas 3-D på CD-ROM, som både er et geografisk oppslagsverk og et tredimensjonalt kart. Grafikken er utviklet i samarbeid med Christian Michelsen Research og kartene er levert av Statens Kartverk. Programmet har flere spennende ideer, men det krever litt for mye maskinkraft.

Atlaset inneholder artikler, statistikk, temakart, fotografier og illustrasjoner. I tillegg er det et knippe Multimediamontasjer som inneholder filmkutt, lyd, animasjoner og fordypningsartikler.

Atlaset har også en integrert nettleser (MS Internet Explorer) som gjør at du kan koble deg opp til aktuelle web-steder, f.eks. ved å klikke et stedsnavn og velge en lenke i menyen som dukker opp.

Ikke detaljert nok

Med "Navigatør" ser du hvor du er, og med diverse kontroller kan du flytte deg og vende kartet.
Med "Navigatør" ser du hvor du er, og med diverse kontroller kan du flytte deg og vende kartet. Vis mer

Åpningsbildet er et Norgeskart, og med diverse hendler kan du flytte deg rundt og zoome inn og ut. Du kan også vende hele kartet for å få et bedre inntrykk av høydeforskjellene, og du kan også til en viss grad "fly" gjennom landskapet med noen museklikk. Men siden programmet er så tungt, føles det langt fra realistisk.

Grafikken er heller ikke detaljert nok til å vekke den helt store begeistringen. Når du nærmer deg et sted, blir det fort store ruter og få detaljer. Dette begrenser både den pedagogiske nytteverdien og ikke minst underholdningsverdien.

Men kartet er likevel velutstyrt når det gjelder stedsnavn (48 000), og det er enkelt å se hvor du befinner deg. Når du fører musen over kartet, vises fylke, posisjon og antall meter over havet. Det er også 57 bykart og en rekke artikler og bilder fra mange steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du klikker på et stedsnavn, dukker det opp en liten meny med tilgjengelige oppslag til artikler eller andre ressurser i atlaset pluss en rekke lenker til aktuelle nettsteder. Oppføring av lenker i selve atlaset er en glimrende idé, og vi håper teamet i Kunnskapsforlaget vedlikeholder denne funksjonen slik at lenkene alltid virker.

Du kan også måle avstander med en enkel linjal som du kan bruke til å trekke linjer mellom aktuelle steder. Dette er ikke noen ruteplanlegger, men funksjonen er absolutt nyttig.

Alt i alt er Norgesatlas 3-D et nyttig og velutstyrt oppslagsverk når det gjelder artikler, bykart, bilder og lenker til nettsteder. Men vi savner likevel mer detaljerte kart. Det hadde gitt Kunnskapsforlaget enda bedre salgargumenter for denne løsningen fremfor et atlas på papir.

For tung grafikk

Vi har testet atlaset med en PC som er utstyrt med en 166 MHz MMX prosessor, 10X CD-ROM spiller og 64 MB RAM. Denne maskinen ble for treg for dette programmet. Når vi testet programmet på en Pentium II med 128 MB RAM og et AGP grafikkort ble det litt bedre, men fremdeles gikk det tungt å oppdatere skjermen.

Hovedproblemet er at programmet til stadighet må hente data fra CD-ROM-platen, og det fungerer dårlig. Mye av moroa med å navigere i et 3D-miljø forsvinner når det går så tregt. Det er heller ikke mulig å velge hvor mye du vil installere på harddisken (som jo er mye raskere). Her vil vi anbefale utviklerne å gjøre en jobb snarest. Det vil kunne øke salget til skoler og andre som ikke har topp moderne PCer.

Kanskje utviklerne burde kikke litt nærmere på hva spillprodusenter som ID (Quake og Doom) har fått til? Også flere av flyspillene har imponerende grafikkmotorer som med fordel kunne vært benyttet i et atlas.