Norge i 3-D

Synes du at ”flate” kart hører fortiden til? Da bør du kanskje ta en titt på Norgesatlas 3-D versjon 2.0 fra Kunnskapsforlaget. Vi har testet atlaset, men er bare delvis imponert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er mer enn bare flatbygder, noe som kan være vanskelig å oppfatte på tradisjonelle kart – i hvert fall for fargeblinde. En tredimensjonal løsning kan i så måte være til større hjelp hvis du ønsker å danne deg et korrekt bilde av landskapet.

Norgesatlas 3-D versjon 2.0 ble derfor mottatt med stor entusiasme fra geografikerne i redaksjonen. På omslaget skrytes det av en rekke forbedringer siden førsteutgaven, med blant annet forbedret teknologi og oppdatert statistikk og temadel. Dette måtte bare prøves.

 Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer


Plasskrevende, men fornuftig

Atlaset blir naturligvis levert på CD-ROM, og du kan velge mellom to forskjellige installasjoner; normal (170 MB) eller full (600 MB). Velger du sistnevnte, behøver du ikke å ha CD-ROM-platen i spilleren når du skal bruke atlaset. Dette er et stort pluss, siden det øker tilgjengeligheten til programmet. Men du skal altså ha stor harddisk, noe som etter hvert har blitt vanlig for de fleste av oss.

Faktadelen inneholdt relevant informasjon om landet vårt. Foto: NEØ
Faktadelen inneholdt relevant informasjon om landet vårt. Foto: NEØ Vis mer

I tillegg til det interaktive kartet med til sammen 48000 stedsnavn og 2000 artikler, får du i tillegg en tema-del som tar for seg forskjellige emner fra fauna, flora, språk og kultur. Dessuten har Kunnskapsforlaget puttet inn en statistikk-del, med faktaopplysninger knyttet til land og folk. Internettbiten skal gi deg tilleggsinformasjon, men denne tjenesten var ikke tilgjengelig da vi testet atlaset.

Kraftig PC er lurt

Navigeringen foregår ved bruk av mus, og du får følelsen av å sveve over landområdene. Riktignok blir bakkenivået uskarpt når du beveger deg raskt, og blir skarpt igjen først når du har stoppet. Her kan det være lurt å ha en kraftig PC for å slippe å vente.

Hit men ikke lenger! Vi kunne kanskje ønsket oss enda dypere zoom...
Hit men ikke lenger! Vi kunne kanskje ønsket oss enda dypere zoom... Vis mer

Hvis du ønsker å zoome inn et område, bruker du musen sammen med Kontroll-tasten på tastaturet. Litt krøkkete i begynnelsen, men det går greiere etter hvert. Hvis du høyreklikker på et stedsnavn, kan du velge å zoome inn på aktuelt sted, eller velge en artikkel knyttet til stedet eller området.

Steder og artikler kan legges til din egen Favoritt-liste, slik at du finner raskt tilbake til dem.

Våre inntrykk

Undertegnede er rimelig kjent i fjellområdene rundt Bergen, og kan bekrefte at de tredimensjonale bildene gir en riktig indikasjon over landskapet, selv om jeg skulle ønske at zoomingen hadde vært enda bedre og skarpere. Likevel har produktet kommet et langt skritt videre siden førsteutgaven.

Når det gjelder artiklene, synes vi at lesbarheten er litt svak på grunn av den grå skriften, og at sidene er litt kjedelige. Men dette er uansett en tilleggs-funksjonalitet som er svært nyttig.

Hvem skal vi tro på? Kanskje Kunnskapsforlagets redaksjon er fra Drammen? Foto: BEL
Hvem skal vi tro på? Kanskje Kunnskapsforlagets redaksjon er fra Drammen? Foto: BEL Vis mer

For øvrig fant vi noen småfeil i statistikk-delen, blant annet på befolkningstall. Kunnskapsforlaget oppgir Statistisk Sentralbyrå som kilde, men tallene stemmer ikke overens med SSBs egne opplysninger på nettet.

Ikke laget for Windows Me

Dessuten er det viktig å være klar over at Norgesatlas i 3-D ikke er fullt ut Windows Me-kompatibelt, noe som skapte store problemer for oss da vi testet det. Vi regner med at Kunnskapsforlaget vil komme med en fiks rimelig snart, siden Windows Me kom i salg sist fredag. I brukerveiledningen står det at atlaset støttes i Windows 95/98 og 2000.09.15

Norgesatlas i 3-D kan kjøpes i de fleste bokhandlere, og koster 498 kroner. Den kan også bestilles over nettet, fra Kunnskapsforlagets internettsider.