SMART: Å oppdatere programvaren din er viktig. Ikke for å få de nyeste funksjoenene, men for å være sikker.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SMART: Å oppdatere programvaren din er viktig. Ikke for å få de nyeste funksjoenene, men for å være sikker. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Nordmenn oppdaterer ikke programmene sine

Nesten annenhver nordmenn sier de ikke gidder å oppdatere. Det kan straffe seg.

Microsoft offentliggjør tall fra sin ferskeste Microsoft Computing Safety Index (MCSI). Dette er en nettbasert spørreundersøkelse utført blant 11.000 personer; 500 av dem nordmenn.

Her stilles det spørsmål rundt datasikkerhet, og tradisjonen tro svarer mange at de er heller slurvete.

For eksempel svarer kun 53 prosent at de kjører oppdateringer av programvaren sin, eventuelt at de skrur på automatiske oppdateringer.

Dette er dårligere enn det globale snittet, som ligger på 57 prosent.

Også mobilen bør oppdateres – HTC har for eksempel store sikkerhetshull

Derfor må du oppdatere

Nesten annenhver nordmann pleier altså ikke å kjøre oppdateringer av programmene sine, med mindre de tvinges til det.

Dette er gode nyheter for mange. Mange kriminelle, vel og merke. Den største årsaken til at programmer oppdateres i disse dager, er nemlig ikke nye funksjoner. Det er nye sikkerhetshull.

ORDNER OPP: Det blir stadig vanligere at programmer oppdaterer seg selv, så du slipper å tenke på det. For eksempel har Firefox denne funksjonen. Den bør du helst la stå på.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ORDNER OPP: Det blir stadig vanligere at programmer oppdaterer seg selv, så du slipper å tenke på det. For eksempel har Firefox denne funksjonen. Den bør du helst la stå på. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Måten hackere lurer seg inn på maskiner i disse dager, er gjerne gjennom svakheter i programmene dine, ofte kalt sikkerhetshull. Adobe Acrobat Reader blir for eksempel stadig utnyttet. Om hackerne finner en måte å lure Reader på, kan de for eksempel med en spesiell PDF-fil åpne en dør inn til PC-en din som de kan bruke til hva de vil.

Etterhvert som hackere finner nye slike sikkerhetshull og gjør disse kjent, kommer utviklerne bak programmet med en oppdatering for å lukke hullet. Oppdaterer du ikke programmet forblir hullet åpent, og du risikerer at kriminelle lurer seg inn på maskinen din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med andre ord: Oppdater programmene dine når de spør om det. Det kan være irriterende, ja, men sier du ja med én gang slipper du at programmet maser neste gang du skrur på maskinen.

Ikke tro alt du leser på Facebook – her er sannheten bak populær kjedemelding

Forsiktige på Facebook

Undersøkelsen tar også for seg noen heller rare saker og ting.

For eksempel kan Microsoft fortelle at "hele" 73 prosent av nordmenn ikke holder seg oppdatert på "hva de kan gjøre for å beskytte sitt personlige rykte/image på nettet". Vi blir mer overrasket over at 27 prosent, altså mer enn hver fjerde av de spurte, faktisk holder seg oppdatert på dette.

Dessuten oppgir annenhver nordmann i undersøkelsen at de har tatt grep for å begrense hva folk får tilgang til på for eksempel på Facebook, ved å endre personverninnstillinger. Hver tredje har i tillegg aktivt fjernet eller redigert informasjon om seg på nettet, for eksempel ved å fjerne kommentarer eller "tag-er" på bilder.

Og sist, men ikke minst: Hele én av tre av de spurte oppgir å ha et unikt passord på hver eneste konto de har på nettet. Med tanke på antall kontoer mange har i dag, er det slett ikke verst.

Tips: Lange logiske passord er både enklere og sikrere (så glem "rJd3tHx1138")