Nomad plassert i dokkstasjonen
Nomad plassert i dokkstasjonenVis mer

Nomad – MP3-spiller fra Creative

Så er den endelig lansert – Creative’s bærbare MP3-spiller. Den konkurrerer direkte med Diamond Rio, og kommer også i versjoner med 32 eller 64 MB. Men den har enda flere finesser og egenskaper.

Creative Nomad er først og fremst en bærbar MP3-spiller, på samme måte som Rio. Du laster ned filene via en kabel til parallellporten, som lagres enten i internminnet på spilleren eller i et minnekort av typen SmartMedia – her er det ikke noe nytt.

Spesifikasjonene er i praksis temmelig like, men Nomad er litt mindre og er laget i magnesium. Standardminne er 32 MB og den ”store” 64 MB-versjonen leveres rett og slett med et minnekort inkludert.

Men Nomad har også et par unike finesser:

FM radio

Nomad er også en liten FM-radio! Du kan programmere 12 av dine favorittstasjoner og velge mellom disse med FFW/REW-knappene. Kabelen til øreproppene fungerer som antenne, som på tilsvarende lommeradioer.

Diktafon

Du kan ta opp opptil to (2) timer med tale hvis du har ekstra minnekort installert! Disse dataene kan du siden enten spille av på Nomaden eller laste opp til PCen. Opptaket komprimeres i MP3-format, men det er bare mulig å spille inn via mikrofonen. Det er ingen linjeinngang for å spille inn musikk direkte fra for eksempel CD.

Tilleggsutstyr

Nomad leveres med dokkstasjon som du setter spilleren ned i når du skal koble den opp mot PCen. Samtidig fungerer den som lader for de to NiMH-batteriene av type AAA som følger med i pakken.

Spilletiden med NiMH-batterier er over 5 timer, mens ikke-oppladbare alkaliske batterier gir over 9 timers spilletid.

Hvilken spiller skal man velge?

Rio får uten tvil en kraftig konkurrent. Det eneste fortrinnet Rio har er større innebygget minnekapasitet, slik at det totale minnet med et 16 MB tilleggskort installert blir på 80 MB.

Men dette har ikke noen stor praktisk betydning, og tilleggsfunksjonene FM-radio og diktafon scorer høyere.

Prisen på 64 MB-modellene fra både Diamond og Creative er nesten identisk– USD 249.95 for Rio og USD 249.99 for Nomad, når du handler direkte på deres respektive nettsteder. 32 MB-modellen av Nomad fra Creative koster bare USD 149.99 mens den minste Rio-utgaven koster hele USD 199.95.

Både Diamond og Creative har godt utbygde distribusjonskanaler og et effektivt markedsapparat. Det skal bli spennende å se hvordan prisene utvikler seg, for det er sannsynligvis gode marginer inne i bildet.

Vi synes jo egentlig det er litt rart, at en liten boks uten bevegelige deler skal koste vesentlig mer enn en bærbar CD-spiller. Det er bare et spørsmål om tid før vi ser et vesentlig prisfall, men dette er avhengig av hvordan hele problematikken med MP3-filer og musikkdistribusjon over nett utvikler seg.