Nokias kjempe

Nokia Communicator 9210 er en kjempe på flere måter. Først og fremst er den jo større og tyngre enn de fleste konkurrentene. Men samtidig inneholder den så mye finesser og muligheter at den rent funksjonelt også er en kjempe. Men er denne nye Communicatoren egentlig noe Kjekk Å Ha???

Nokias kjempe
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Drømmen til oss som liker dingser, er en mobiltelefon som "har alt". Vi ønsker naturligvis alle telefonfunksjoner, vi ønsker stor skjerm, kalender, adresseliste og oppgaveliste og at alt enkelt skal kunne synkroniseres med PCen. Det verste av alt; vi ønsker naturligvis at mobiltelefonen ikke skal veie noe (dette er dessverre helt uoppnåelig, en telefon med litt funksjoner har også både vekt og størrelse...)

LES OGSÅ:

Nokia har naturligvis innsett at dingsfriker er en takknemlig brukergruppe. Ikke bare er prisen på drømmegjenstandene nærmest irrelevant, vi er fornøyde så lenge de "nesten" er gode nok. Og dersom de er avanserte nok, kan vi godt definere dem som bærbare, uansett vekt.

Så dersom du spør deg selv hva i all verden du skal med en mobiltelefon som er dobbelt så stor og veier dobbelt så mye som konkurrentene, gir svaret heldigvis seg selv; det trenger du ikke. Men ønsker du en telefon som også er en svært god håndholdt PC, gjør det egentlig ikke så mye at den veier bortimot en kvart kilo og er både lang og tykk. Og da kan dette være et bra alternativ.

Jeg har selv vært Communicator-bruker i mange år, og har erfaring med både Communicator 9000, 9100 og 9110. Selv om jeg synes sistnevnte av disse begynte å bli ganske så anvendelig, må jeg nok innrømme at kombinasjonen av halvdårlig programvare og stor vekt gjorde at jeg etterhvert begynte å bruke en mindre telefon -- i kombinasjon med en lommepc. Jeg lovet imidlertid meg selv at dersom Nokia klarte å lage en Communicator med fargeskjerm og bedre programvare, ville jeg umiddelbart kjøpe denne. Communicator ser (dessverre for lommeboken min) ut til å ha det meste av hva jeg måtte trenge...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare for å gjøre det klart; begynnelsen på denne artikkelen er skrevet på Nokia 9210. I og med at telefonen har et vanlig PC-tastatur i miniatyr, er det naturligvis meningen at man skal stokke fingrene og skrive omtrent som på en vanlig PC. Og joda, det har klare fordeler at de aller fleste tastene befinner seg der de skal være. Men etter å ha sendt en god del e-poster og SMSer, må jeg innrømme at savnet av et stort tastatur av og til dukker opp. På den annen side, det er langt bedre med et lite tastatur enn ikke noe tastatur i det hele tatt...

Mobiltelefon?

Dette er ikke bare en tykk, tung og dum mobiltelefon...
Dette er ikke bare en tykk, tung og dum mobiltelefon... Vis mer

Communicator 9210 er -- ikke uventet -- helt på høyde med Nokias beste "rene" mobilprodukter. Lydkvaliteten er utmerket, menysystemet (på "utsiden", altså før man har åpnet telefonen) er relativt standard "Nokia-aktig", osv. Det er en stor fordel at man kan benytte utstyr og ladere fra "gamle" Communicatorer direkte.

Skal man "bare" ha en mobiltelefon, og ikke trenger all ekstrafunksjonaliteten, finnes det som allerede nevnt bedre alternativer enn Communicator 9210. Både prisen og vekten er jo langt høyere enn hva som er nødvendig, men på den annen side må man være passe dum for å kjøpe denne telefonen uten å ha behov for all ekstrafunksjonaliteten (selv om den først og fremst kommer til å bli brukt som mobiltelefon -- naturligvis).

Åpner man telefonen, fungerer den også som en høyttalende telefon med nesten skremmende bra lydgjengivelse.

Musling?

Den åpner seg som en musling, og er nesten vakker...
Den åpner seg som en musling, og er nesten vakker... Vis mer

Utseendemessig er absolutt alt forbedret i forhold til forgjengeren Communicator 9110 (som jeg må innrømme at jeg også alltid har likt). Det svarte plastdekselet er skiftet ut med et sølvgrått grafittdeksel, funksjonstastene og rammen rundt skjermen er av metall, og telefonen virker -- til tross for minimale forskjeller i størrelse og vekt – en del nettere enn forgjengeren.

På utsiden har den en brukbar skjerm med bakgrunnsbelysning og et helt vanlig mobiltelefontastatur. Høyttaler og mikrofon er på ”baksiden” av telefonen, noe som gjør at de fleste som aldri har brukt en slik telefon, umiddelbart holder den gal vei når de skal prate i den. Med en vekt på 244 gram (som er hele fem gram mindre enn forgjengeren 9110), er ikke dette noen sak som man uten videre putter ned i innerlommen. Den er tykkere og lenger enn noen konkurrenter, og har et "muslingdesign", hvor de virkelige godsakene åpenbarer seg når man åpner telefonen.

Den har et QWERTY-tastatur i miniatyr, og alle tasten er gjort hakket større enn på forgjengeren 9110. Tastaturet gir også mer respons når man trykker på tastene, slik at man faktisk gjør færre feil på nykommeren. Og Communicator 9210 kommer med tre særnorske tastene, riktignok på litt uvante plasser. Den har fått en skjerm som kan vise 4096 farger, men som ellers er akkurat like stor som tidligere. Fargeskjermen er nesten skremmende mye bedre enn sort/hvit-skjermene på de tidligere Communicatorene, at den ikke støtter 16-bits (65.000) farger eller mer betyr overhodet ingenting.

I forhold til forgjengeren har 9210 en rekke andre forbedringer, batteriet er festet på en bedre måte, antennen er tykkere og virker mer robust, konstruksjonen virker generelt bedre, i det hele tatt ser det ut som om Nokia har gjort et utall forbedringer under utviklingen av denne telefonen.

Bra håndholdt PC

Også som håndholdt PC er Nokia 9210 blitt et svært mye bedre produkt enn forgjengeren. Den kjører (som tidligere) ikke Windows, Nokia har av naturlige årsaker valgt å satse på Symbian (som de selv eier en del av). Men det er jo i og for seg likegyldig hvilke operativsystem en slik maskin har, så lenge den er brukervennlig og -- viktigst av alt, for min del i hvert fall -- fungerer godt sammen med PCer.

Og her er det i hvert fall ingenting å si på Nokias nye flaggskip, den kan synkroniseres mot de viktigste PC-programmene, som Microsoft Outlook, Lotus Notes og Lotus Organizer. Jeg benytter selv Outlook fra Office XP, og her fungerte synkronisering av kontaktdatabase, kalender, oppgaveliste og epost umiddelbart etter at programmene var installert på PCen. Det tok under tyve minutter fra vi mottok telefonen til alt virket som det skulle.

Øverst på Communicator-tastaturet finner vi funksjonstaster som gir direkte tilgang til de viktigste bruksområdene. Desk fører deg til "Skrivebordet" tilsvarende det man har i Windows. Her kan man legge snarveier til ulike funksjoner, og internett-sider, og i det hele tatt gjøre telefonen mest muilig tilpasset de oppgavene du utfører oftest. Tel-tasten gir ganske enkelt gir tilgang til telefonlisten, og til menyer hvor man kan styre mye av telefonbruken. Under "Messaging-tasten" finner man alle valg som har med "meldinger" å gjøre, uansett om disse meldingene er fakser, eposter eller SMSer. Sending og mottak av SMSer og faxer er særdeles brukervennlig, likeså kan man nå sende og motta eposter med vedlegg. Det er mulig å ende fonter i epostene, telefonen kan bruke Windows-fonter direkte. Den støtter både POP3 og IMAP-basert epost.

Her er telefonen på nettet, med HSCSD
Her er telefonen på nettet, med HSCSD Vis mer

Communicator 9210 har innebygget støtte både for WAP og WWW, og selv om skjermen bare er på 640 x 200 punkter, kan man utmerket godt lese nettsider -- spesielt dem som er laget for WAP-baserte og håndholdte enheter. At telefonen også støtter høyhastighetskobling (HSCSD-- 43,2 kbps) gjør at den faktisk er svært anvendelig. Men selve nettleseren er ikke av de aller, aller raskeste, det tar innimellom litt vel lang tid å få opp den enkelte side på skjermen.

Kontakt-databasen i Communicator er blitt svært så bra, den har nyttige funksjoner som at ringingen kan være spesialtilpasset den enkelte kontakt som måtte finne på og ringe, og unyttige funksjoner som at man kan legge inn bilder av den enkelte kontakt. Kalenderen er langt bedre enn tidligere, den har flere muligheter når det gjelder å få oversikt over avtaleboken, og den har fått en oppgaveliste som virkelig kan brukes til noe

Communicator har også en "Office-tast" som gir tilgang til tekstbehandling, regnark (og som uten problemer kan benytte word- og excel-filer) og som til og med kan vise powerpoint-filer. Den har en filbehandler som gjør at man enkelt kan finne frem i filene på telefonen og den har et kontroll-panel lignende det som finnes i Windows og som benyttes til direkte å endre en del på telefonens oppsett.

Til tross for alle de lett tilgjengelige funksjonstastene, synes jeg menybruken i Communicator (man har nemlig ekstramenyer overalt, tilgjengelig fra den så fornuftig navngitte "menu-tasten") kan være nokså forvirrende. Men at den ikke bruker Windows, oppleves forøvrig ikke som noe problem i det hele tatt, ta en titt på nettstedet My Communicator , og du vil se at programvaretilbudet er stadig økende.

Men 8000 spenn?

Tastaturet er faktisk brukbart...
Tastaturet er faktisk brukbart... Vis mer

Jada, telefonen koster over 8000 kroner. (Jeg har sett "supertilbud" opptil 9990 kroner, men er man litt dyktig å lete -- f.eks. ved å bruke Kelkoo -- er det mulig å få den rundt 8400-8500 kroner hos YaTack og Klart Svar.) Hvordan i all verden kan en telefon være verdt så mye penger? Realiteten er at man nok sikkert må være kreativ for å overbevise andre, og spesielt sjefen, om at man virkelig trenger Nokias lille flaggskip. Men det er mulig å argumentere for at denne telefonen på egenhånd er like bra som mange kombinasjoner av håndholdte PCer og mindre/billigere mobiltelefoner. Den gjør at man har tilgang til internett overalt hvor det er GSM-tilgang, den har en utmerket fargeskjerm, fungerer bra sammen med de mest kjente PC-programmene, har god kalender, kontaktdatabase og oppgavelister, er god på epost o.s.v. Nokia har faktisk -- som nevnt i begynnelsen av denne bittelille vurderingen -- klart å få bort de fleste ulempene som fantes i Communicator 9110 og laget en mobiltelefon som har det meste man kan forvente med dagens teknologi. Ikke bare det, den fungerer også utmerket som modem dersom man ønsker å koble seg opp mot internett fra en bærbar PC, med HSCSD-støtte.

Jeg kunne tenkt meg at programvaren som fulgte med var hakket mer stabil -- telefonen kunne f.eks. godt la være med å finne ut at den ikke var koblet til PCen midt under en dataoverføring, den kunne hatt USB-tilkobling i stedet for den etterhvert litt gammeldagse pluggen som bruker serieporten, og kanskje viktigst av alt; den kunne hatt støtte for GSM 1900 slik at vi kunne brukt den blant annet i USA.

Men ærlig talt, Nokia 9210 er pr. i dag en av de mest anvendelige mobiltelefonene på markedet. Det er faktisk med tungt hjerte jeg sender den tilbake til Nokia, for den er utvilsomt svært Kjekk Å Ha.

[Ugjyldig objekt (NAV)]