Nintendo taper miljøkampen

Nintendo taper miljøkampen

Nokia gjør det derimot veldig sterkt på Greenpeace sin liste.

Publisert
Sist oppdatert

Miljøorganisasjonen Greenpeace er ikke mest kjent for å sitte stille og se på når verdensomspennende elektronikkbedrifter griser til jordkloden.

Siden høsten 2006 har de derfor laget en best og verst-liste, hvor de rangerer selskaper som Nokia, Apple og Nintendo i henhold til tre egendefinerte kriterier:

  • Hvorvidt produktene inneholder farlige stoffer
  • Om selskapene tar produktene i retur for resirkulering når de ikke lenger brukes
  • Om selskapet klarer redusere både produksjonen og produktenes negative innflytelse på miljøet

Japansk versting

Den såkalte Toxic Tech-oversikten er en hedersbetegnelse for de som havner øverst, mens de som havner nederst av Greenpeace karakteriseres som alt annet enn grønne. Guiden publiseres hver tredje måned, og er utelukkende basert på informasjon publisert av de aktuelle selskapene.

På oversikten for juli 2009 er det spesielt ett selskap som skiller seg kraftig ut i negativ retning, japanske Nintendo. Selskapet er mest kjent for å produsere den håndholdte spillkonsollen Nintendo DS Lite og, ikke minst Nintendo Wii, to enheter som har blitt solgt i enorme mengder verden over.

Greenpeace skriver blant annet i sin begrunnelse for jumboplasseringen at Nintendo "forsetter å score null poeng på alle kriteriene for elektronisk avfall", og selv om de går opp fra 0,8 poeng på Toxic Tech-oversikten fra mars i år, ligger de i henhold til miljøorganisasjonens detaljerte rapport (pdf) ikke spesielt godt an totalt sett.

Dårlig av Apple

Giganter som Microsoft og Apple gjør det heller ikke spesielt bra, med henholdsvis en 15. og 11.-plass på en liste som inneholder 18 selskaper.

Nokia og Sony Ericsson gjør det derimot veldig skarpt. Den finske mobilprodusenten troner helt øverst, og høster blant annet mye skryt for sitt innsamlingsprogram av utrangerte mobiltelefoner (nesten 5000 innsamlingstasjoner fordelt på 84 land) og miljøinformasjonen som følger med telefonene. De får derimot kritikk for graden av resirkulering, som ligger på beskjedne 3-5%.

Sony Ericsson har en fin tredjeplass, noe som blant annet skyldes at de scorer høyt på giftige kjemikalier (som i dette tilfellet betyr at det er lite av dem, og at de behandles riktig) og energikriteriene.

Du kan se hele lista fra Toxic Tech-rapporten fra Greenpeace her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer