Antagelig det mest avanserte kameraet Nikon har laget. Foto: Nikon
Antagelig det mest avanserte kameraet Nikon har laget. Foto: NikonVis mer

Nikon lanserer mørkets herre – D4s

Det er ikke noe diabolsk over dette, bare imponerende teknikk.

Nikon har lansert D4s - et imponerende kamera. Det er stort, dyrt og først og fremst beregnet på profesjonelle fotografer.

Hva er det som skiller det helproffe kameraet fra andre kameraer?

Et arbeidsverktøy

Først og fremst er det bygget som et arbeidsredskap, det tåler å bli brukt av fotografer på jobb. Det vil si at det jevnlig blir slengt inn i bagasjerom, det havner i bakken eller i snøen, det fungerer i arktisk kulde og tropisk varme - det tåler nesten alt.

At glass i objektivet kan knuse er en annen sak, det er det jo for en proff bare å bytte ut.

I bruk er det akkurat passe tungt slik at man holder det stødig, det er også så stort at man har godt grep og riktig plassering av knapper uansett om man holder det den ene eller andre veien.

Les også: Sony med ny zoom-rekord

Men hva gjør at det tar bedre bilder enn andre kameraer?

Ergonomi og funksjonalitet er helt sentralt. Foto: Nikon
Ergonomi og funksjonalitet er helt sentralt. Foto: Nikon Vis mer


Proffe egenskaper

Nikon har lagt lista enda et par hakk opp med D4s, sammenlignet med forgjengeren. Først og fremst er det en helt ny sensor og en ny EXPEED 4 bildeprosessor som gir kameraet helt ekstreme egenskaper.

Lysfølsomheten går nå helt opp til ISO 25 600 kalibrert, det vil si at du får ypperlig bildekvalitet uten bruk av ekstra lys i nesten alle situasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke nok med det, det kan presses videre helt opp til ISO 409 600 som betyr at du kan ta bilder midt på natten i en mørk kirke som kun er lyst opp av et stearinlys ...

Kameraets bakside. Foto: Nikon
Kameraets bakside. Foto: Nikon Vis mer


I den helt andre enden av spekteret har vi de situasjonene hvor fotografen skal fange motiver som hele tiden er i bevegelse, i alle retninger. Det gjelder både naturfotografen og sportsfotografen - den eneste muligheten du har til å få gode bilder er å fotografere serier av kontinuerlige bilder, mens kameraet hele tiden klarer å fokusere mellom lukkertidene.

Nikon D4s tar opptil 11 16,2 megapikslers bilder i sekundet, og autofokuserer mellom hvert eneste bilde! Dessuten har hele mekanismen med speil og lukker blitt forbedret, slik at speilet ikke vibrerer og gir et utydelig søkerbilde mens man fotograferer.

Les også: Trådløst nett for Nikon-kameraer.

Rask levering

For å kunne levere bildene raskt har D4s fått nettverkstilkobling med Gigabit hastighet. For studiofotografering eller i andre situasjoner med tilgjengelig kablet nett kan bildene umiddelbart kopieres og redigeres videre av andre i teamet.

Det er også USB 2.0 tilkobling for trådløst nettverksadapter WT-5A, eller GPS med GP-1A.

HDMI utgang kan kobles til ekstern skjerm eller opptaker, og bildet vises også på kameraets skjerm.

Nikon D4s i filmrigg. Foto: Nikon
Nikon D4s i filmrigg. Foto: Nikon Vis mer


Kameraet kommer i salg den 6. mars og har en veiledende pris på 55 390 kroner.