Nikon D7100 lansert

Det har vært tett med lanseringer fra Nikon i det siste, D7100 har fått sin arvtager.

Utvalget av digitale speilreflekskameraer er stort, og disse utgjør en viktig del av kameramarkedet. Det er også her utviklingen av ny teknologi foregår, siden det er her de virkelig krevende brukerne befinner seg.

Selv om det har skjedd mye i utviklingen av speilløse systemkameraer, så foretrekker proffene og entusiastene speilrefleks. Årsaken til dette er kontrollmulighetene og den direkte følelsen du har når du ser motivet gjennom objektivet. Selv om elektroniske søkere har blitt mye bedre merker man at det man ser er noe annet enn virkeligheten sett gjennom glass.

Entusiastkameraene

I fjor lanserte Nikon en ny toppmodell for entusiastene, D600 med fullformat (35mm) bildesensor. Dette var første gang et kamera basert på denne teknologien ble tilgjengelig i et overkommelig prisområde. Men det varte ikke lenge før D5200 ble lansert, etterfølgeren etter D5100. Her snakker vi om entusiastkameraer i den lavere prisklassen, med utbrettbar LCD-søker som kan vris i alle retninger. Bildesensoren er i det mindre DX-formatet som ikke er like lysfølsom og har mer støy.

Og nå har Nikon lansert D7100 som er etterfølgeren til D7000 som var toppmodellen blant kameraene med DX-bildesensor.

Les vår test av D600 her.

D7100

D7100 har mye til felles med D600, kamerahuset har bakside og topp i magnesiumlegering, og bildeprosesseringen i begge gjøres med Expeed 3. Oggså ISO-området er det samme, 100-6400 med mulighet for å tyne lysfølsomheten helt opp til 25600.

Fokuseringssystemet er enda et hakk vassere, med 51 punkter og 15 kryssensorer, med samme algoritmer som i proffkameraet D4.

Noe som er helt nytt er muligheten for å beskjære DX-formatet ytterligere med en faktor på 1,3. Dette er mulig på grunn av den høye oppløsningen til bildebrikken - 24,1 megapiksler. Da får du en ekstrem teleeffekt, et vanlig teleobjektiv på 300 mm får en bildevinkel som tilsvarer et teleobjektiv på 585 mm, men likevel med en oppløsning på 15,2 megapiksler.

Dette utsnittet gjør også at du får autofokuspunkter helt ut i bildekantene.

Skjermen er på 3,2 tommer og har 1 229 000 punkter. Det er ikke noe deksel over skjermen, og betratningsvinkelen er høyere enn på tidligere skjermer. Den er også mer lyssterk, siden den har fått en gruppe med hvite piksler i tillegg til RGB.

Her ser du kameraet fra forskjellige vinkler:


Filming støttes i full HD (1920x1080) med en bildefrekvens på opptil 60i/50i i 1.3 x beskjæringsmodus og opptil 30p/25p/24p i DX-format. En rekke kreative effekter som for eksempel ”Bare valgte farger” kan brukes i sanntid. Kameraet har en integrert stereomikrofon og har også stereo minijack inn for eksterne mikrofoner. Stereo lydutgang for hodetelefoner er også på plass, det samme er HDMI ut i sanntid.

Førsteinntrykk

Vi har holdt i kameraet og sjekket ut de viktigste funksjonene under lanseringen, og førsteinntrykket er at det er lett, kompakt og har god ergonomi. Skjermen og søkeren er glimrende og betjeningen er god.

Nikon D7100 lansert


Kameraet vil bli solgt som hus eller i kit med 18-105, levering skjer i mars.

Her ser du en sammenligning mellom D600, D7100 og forgjengeren D7000:

Nikon D7100 lansert