Nikon D1:Porsche til halv pris

Utviklingen av digitale kameraer skyter nå fart for alvor, og lanseringen av det nye speilreflekskameraet Nikon D1 representerer et syvmilssteg i riktig retning. Kameraet har fantastiske tekniske spesifikasjoner til en pris som var utenkelig i forrige uke.

Profesjonelle digitale speilreflekskameraer har så langt vært vanvittig dyre. Priser fra hundre til tohundretusen er ikke uvanlig når proffene vurderer den digitale bildeteknologien.

Nikon D1 er et nytt kamera som lanseres i disse dager, og dette kameraet representerer det som garantert vil bli trenden de neste årene: Ekte digital speilrefleks til en overkommelig pris. Kameraet vil koste mellom 40 og 50.000 kroner, og mange vil nok fremdeles synes at dette er alt for dyrt. Men kameraet er så mye billigere enn de argeste konkurrentene i dette markedet, at det garantert vil vise vei for de andre.

Dette skiller kameraet fra billigmodellene

Kameraet har både datatekniske og fototekniske spesifikasjoner som kan ta pusten fra envher fotoentusiast. Oppløsningen på CCD-brikken er på hele 2,74 mill. bildepunkter, og det er mer enn nok selv for yrkesfotografer.

Som kjent registrerer CCD-brikker de tre grunnfargene rødt, grønt og blått (RGB). CCD-brikken registrerer vanligvis en fargedybde på 8 bit i hver av disse fargene, og det gir 24 bit til sammen (16,7 mill. farger). På Nikon D1 er fargedybden øket til 12 bit pr. fargekanal. Man skulle tro at 16,7 mill. farger er mer enn nok, men faktum er at høyere fargedybde registrerer høylys og skygger mye bedre (høyere dynamisk omfang).

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har kameraet en rekke fototekniske egenskaper som er gull verdt for proffe brukere. Kameraet er lynraskt både når det gjelder selve opptaket og lukketider. Fra du trykker ned utløseren til bildet er tatt, går det 0,052 sekunder, og du kan ta inntil 4,5 bilder i sekundet. Raskeste lukketid er på 1/16000 sekund (1/500 m/blitz), og det er så raskt at du kan fryse et rotorblad på et helikopter i fart! Den ultraraske lukketiden viser også at kameraet har en progressiv CCD-brikke, og det gir skarpere bilder.

Optikk og datateknologi i skjønn forening

I markedet for profesjonelle digitale kameraer, er det normalt at én produsent leverer kamerahus og optikk, mens en annen produsent leverer et digitalt bakstykke. På Nikon D1, er hele kameraet med optikk og det hele utviklet og produsert av Nikon, og det gir et mer avansert samspill mellom optikken i kameraet og datateknologien som tar i mot.

Imponerende teknikk

De tekniske spesifikasjonen går som nevnt langt utover det som er vanlig på digitale billigmodeller, og dette kameraet kan på mange måter konkurrere direkte med analoge kameraer. Fotografer som også jobber digitalt, vil antageligvis få bedre kvalitet med dette kameraet, enn kombinasjonen film og skanner.

Her er de viktigste tekniske spesifikasjonene:

 • 2.74 mill. bildepunkter

 • 4.5 bilder per sekund

 • Opptil 21 bilder i serie

 • Korteste lukkertid: 1/16000 sekund (med blitz 1/500 sekund)

 • ISO fra 200 til 1600

 • 3D Digital Matrix Bildekontroll (3D Matrix farge-lysmåling, TTL hvitbalanse og Tonenivå-kompensering) med en 1005-piksel CCD-sensor

 • Kamerahus: magnesium (sprutsikkert)

 • Tre forskjellige ukomprimerte formater: Rå (12 bit), TIFF YcbCr (8bit) og TIFF RGB (8bit), tre versjoner av JPEG komprimerte formater: ¼, 1/8 og 1/16 komprimering, og sort/hvitt format

 • Forsinkelse mellom avtrykk og eksponering på ca. 0,058 sekund

 • Bildeoverføring via IEEE 1394 (Firewire)

 • Lagring: CompactFlash type I og II (det inkluderer den nye mikroharddisken fra IBM på 340 MB)

 • Batteri: oppladbare Ni-MH batterier med dedikert hurtiglader

 • Kompatibilitet med Nikons tilbehør, inkludert mer enn 80 objektiver

Kameraet blir tilgjenglig fra norsk leverandør i september (ta kontakt med Interfoto på tlf. 67 53 49 90 for mer informasjon).