Nikon Coolpix 995

Nikon Coolpix 990 var i sin tid testvinner på DinSide Data. Nå er oppfølgeren 995 klar, og vi var svært spente på hva dette kameraet hadde å by på av nyheter. Kunne det true dagens testvinner?

Nikon Coolpix 995
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Nikon Coolpix 995

Nikon Coolpix 995 er som sagt en oppgradering av den forrige modellen, Coolpix 990, med det samme dreibare objektivet, magnesium kamerahus og ekstremt mange muligheter for personlig tilpasning av kameraet til egne preferanser.

LES OGSÅ:

Ny optikk og bedre hvitbalanse

Kameraet fikk ikke 4 megapixels oppløsning slik ryktene først sa, men den samme 3,3 megapixels brikken som sin forgjenger. Forskjellen er 4x zoom, nedsenket blitz, ISO 800, 1600x1200 og 1280x960 alternative oppløsninger, flere fokustrinn, alternative hvitbalanser (bracketing), styring av fargemetningen, støyreduksjon, 1/2300 s lukkertid, lås for objektivet og oppladbar batteripakke.

De eneste nedgraderingene er at objektivhuset nå er av plast, mens den var av magnesium på 990 og at objektivet har fått dårligere lysstyrke på tele, pga forlengelsen av brennvidden.

Konstruksjon

Etter 3,5 år med samme design, virker 995 noe gammeldags i formen. Løsningen med det dreibare objektivet er smart og praktisk, og kameraet ligger godt i hånden. Søkeren er derimot tragisk dårlig. Liten og trang, men dog med øyekorreksjon og gode markeringer.

Alle betjeningsorganer har fått en utmerket plassering, men på tross av en halvhjertet forbedring av kortspalten, er det fortsatt vanskelig å ta ut minnekortet. Dekslet bidrar også til det negative inntrykket.

Stativfestet er solid, men assymmetrisk i forhold til objektivet. LCD-skjermen mangler antirefleksbelegg og kan til tider være vanskelig å se i sollys. Objektivet har filtergjenge som gir tilgang til en rekke optiske forsatslinser, men jeg savner et innebygd objektivdeksel. Det burde Nikon funnet plass til.

Egenskaper

Kameraet er eksepsjonelt godt utrustet for manuelle innstillinger og det har svært mange valg for serieopptak, men jeg savner lyd på videoopptakene. Jeg savner også mulighet til å bruke kameraet som webkamera.

Den nedsenkede blitzen løfter seg høyt for å redusere risikoen for røde blitzøyne, den er kraftigere enn på 990 og har meget god spredning. Kontakt for synkronisering av ekstern blitz er bra, selvfølgelig, men en blitzsko hadde ikke skadet.

Plusspoeng gir jeg for CompactFlash Type II kortspalte, men denne typen kamera burde hatt RAW format i stedet for TIFF. Coolpix 995 skal også ha honnør for den nye funksjonen for øyeblikkelig bildevisning (Quick Review), men den burde hatt histogramvisning.

Den nye, oppladbare batteripakken har noe dårligere kapasitet enn forventet, men fører naturligvis til at lader er inkludert i prisen.

Optikk

Utvidelsen av zoomen er kun tilgodesett telesiden. Med bare 38 mm vidvinkel, burde Nikon tilgodesett noen millimetre til vidvinkelsiden også. Objektivet har relativt svak lysstyrke (F2,6-5,1) og større fortegning enn sin forgjenger. Jeg synes også hjørnene er mindre skarpe på 995 enn 990. Makroegenskapene er derimot formidable.

Autofokusen har valgbare fokuspunkter og hele 7.123 fokustrinn, som bidrar til meget presis fokus, men kameraet mangler AF-lampe som assistanse i svakt lys. Dessuten brummer autofokusen under kontinuerlig AF (med LCD-skjermen aktiv).

Bildekvalitet

På tross av optiske svakheter, oppviser 995 en fenomenal bildekvalitet. Eksponeringen er eksemplarisk og fargegjengivelsen er nydelig, ikke minst takket være perfekt lysmåling og fremragende kontroll av hvitbalansen.

Coolpix 995 byr på svært mange valgmuligheter for oppløsning og bildekvalitet, deriblant ukomprimert TIFF, men jeg hadde foretrukket RAW på et kamera av dette kaliber.

Støyreduksjonen ved lange eksponeringstider fungerte også meget bra. Beste JPEG-kvalitet er så lite påvirket av komprimeringen at TIFF synes overflødig.

Brukervennlighet

Nikon Coolpix 995 er bygd for avanserte brukere. Menyene vitner om det. De er ekstremt komplekse, men er samtidig enkle å navigere gjennom.

Tross forbedringer er jeg fortsatt misfornøyd med kortspalten, som har dårlig brukerkomfort.

Kameraet ligger godt i hånden og er ergonomisk godt utformet med betjeningsorganene på riktig plass. Søkeren har derimot et stort behov for forbedring. Den viser et altfor lite utsnitt og den er trang.

Utstyrspakke

Oppladbar batteripakke og lader er positivt, men 16 MB minnekort er litt kjipt i disse dager. Bortsett fra dette, er utstyrspakken rikholdig og inkluderer det profesjonelle arkivprogrammet FotoStation 4.0 fra FotoWare, Adobe Photoshop 5.0 LE og Nikon View 4. Installasjon og betjening av programmene bød ikke på problemer av noe slag.

Prisen er hele 14.000 kroner, som er mer enn for flere av 4-megapixels-konkurrentene med tilsvarende egenskaper og ytelser. Det synes jeg er altfor dyrt.

Konklusjon

Nikon Coolpix 995 er et kamera av ypperste klasse, men det spørs om ikke konstruksjonen er litt utgått på dato. Optisk litt skuffende, men 995 gir likevel bildekvalitet av fenomenal kvalitet.

Kameraet mangler visse egenskaper, det har enkelte svake punkter brukermessig og har for høy pris for et 3 megapixels kamera.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos Digit AS

(Testen er utført av Kai Thon for DinSide Data)