Nikon Coolpix 990

Coolpix 990 er Nikons nyeste toppkamera i semiproffklassen, og satsningen er uten tvil vellykket. Både design, bildekvalitet og justeringsmuligheter er i en klasse for seg. Dette er utvilsomt et kamera det er verdt å bruke penger på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 Foto: tk
Foto: tk Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Nikon Coolpix 990 har et fantastisk antall justeringsmuligheter organisert mer eller mindre effektivt i en meny på LCD-skjermen bak på kameraet.
Nikon Coolpix 990 har et fantastisk antall justeringsmuligheter organisert mer eller mindre effektivt i en meny på LCD-skjermen bak på kameraet. Vis mer

Selve objektivet på kamerahuset kan dreies rundt en akse, og det er et design vi etter hvert har lært oss å sette stor pris på. Det gir anledning til å ta bilder fra mange ulike vinkler, og det gjør at det praktiske blir viktigere enn det estetiske i denne sammenhengen.

LES OGSÅ:

Coolpix 990 har den nye generasjonen bildebrikker med 3,34 mill. bildepunkter, som gir anledning til ganske store utskrifter - gjerne opp til A4. Oppløsningen ut fra kameraet er maksimalt 2048x1536. I tillegg kan du velge 1024x768 eller 640x480 punkter.

Nesten toppkarakter på bildekvaliteten

Hvis dette kameraet får godt lys, kan du ta bilder du ikke har sett maken til på digitale kameraer i denne klassen. Våre testbilder (kan sjekkes på denne siden) både inne og ute viser at bildene får overlegen skarphet og fargegjengivelse. En svært nyttig detalj er at kameraet lagrer en tekstfil på minnekortet med opplysninger om lysmåling, blender/lukker og alle mulige andre kamerainnstillinger. Dette er svært nyttig for deg som vil lære noe om å bli en bedre fotograf.

Det kan imidlertid oppstå litt problemer hvis kameraet ikke får nok lys (f.eks. sent på ettermiddagen eller i et dårlig opplyst rom). Da vil bildene få en litt støy i vanskelige farger. Hvis du f.eks. har en jevn grå flate, vil du kunne se de enkelte grunnfargene (rødt, grønt og blått) i stedet for grått hvis du zoomer inn. Men her er det også viktig å gjøre oppmerksom på at alle digitale kameraer støyer mer eller mindre, spesielt de med litt høyere oppløsning.

Uansett gir vi dette kameraet nesten helt topp karakter på bildekvalitet. Last ned bildene og døm selv. Vi er svært fornøyde, og kan uten tvil anbefale kameraet til deg som er opptatt av bildekvalitet.

Lynraskt

Et vesentlig ankepunkt mot mange digitale kameraer er at alt mulig går så uendelig langsomt. Det tar tid å skru kameraet på, fokusere og ikke minst lagre. Coolpix 990 er derimot svært kjapt på de fleste av disse operasjonene. Det tar riktignok noen sekunder å lagre hvis du tar bilder tett etter hverandre, men det viktigste er at kameraet reagerer umiddelbart når du trykker på utløseren. Det er svært viktig for mange fotografer, og en lidelse på en del eldre modeller.

Ikke helt enkelt å bruke

Skal du få fullt utbytte av dette kameraet, må du belage deg på å tilbringe noen timer i godstolen med håndboken. Kameraet har et fantastisk antall justeringsmuligheter som styres delvis av menyvalg, og delvis av trykknapper direkte på kamerahuset.

Er du på jakt etter et kamera som du bare vil skru på og knipse, er ikke dette modellen for deg. Da bør du heller sjekke ut Canon S-20 som også er et godt alternativ i denne klassen.

Justeringsmuligheter i toppklasse

990 har stort sett alle tenkelige justeringsmuligheter, og du kan justere det meste fra helt automatisk til stort sett helt manuelt. Kameraet har også 7-bladet irisblender som de aller mest entusiastiske vet å sette pris.

Kameraet 3 x zoom med brennvidde på 38 -115 mm (tilsvarende 35-mm-kamera). Lysstyrken er 2,5-4 og nærgrensen 30 cm, med 2 cm i makroposisjon. Du kan også montere Nikons egne spesialobjektiver for å få tele, vidvinkel eller fisheye. Den digitale ekstrazoomen er det bare å glemme. Den gir uskarpe bilder.

Blant andre godbiter i de tekniske spesifikasjonene er det verdt å nevne at kameraet har svært avansert lysmåling, kontakt for ekstern blitz og USB. Sistnevnte gjør at kabelen som plugges i kameraet får sin renessanse. Med USB går denne overføringen så fort at det er like praktisk som minnekortadapter.

Bildene lagres på CompactFlash minnekort, og du får med 16 MB. Dette er selvsagt for knapt, og du kan like godt kjøpe med ekstra minnekort, minnekortadapter og oppladbare batterier (som heller ikke følger med) hvis du bestemmer deg for å kjøpe dette kameraet.

Topp programvare

For en gangs skyld er vi helt fornøyd med programvaren som følger med i esken. Dette skyldes hovedsakelig det norskutviklede programmet Fotostation som nå leveres med alle Nikons kameraer i hele verden. I motsetning til tidligere utgaver får du nå en fullversjon.

Fotostation er et komplett miljø for å håndtere digitale bilder. Du kan se miniatyrer, lagre i database, behandle fargestikk/beskjære og skrive ut på en smart måte. I tillegg finner du også en lettutgave av Photoshop 5 som du kan benytte hvis Fotostation blir for lett på bildebehandlingen.

I tillegg er det også overføringsprogram hvis du vil bruke USB-kabelen som følger med. Alt dette gir toppkarakter på programvare.

Konklusjon

Dette kameraet er det beste kjøpet i den litt dyrere klassen akkurat nå. Et praktisk design kombinert med mange tekniske finesser og en overlegen bildekvalitet gjør dette til et svært godt kjøp. Har du 13.500 kroner (inkl. mva.) som brenner i lommene, er det bare å kaste seg i kalosjene og løpe til nærmeste Nikon-forhandler.