Nikon CoolPix 885

Navnet Nikon har god klang blant fotoentusiaster og CoolPix 885 følger så visst opp merkets gode navn og rykte. Kameraet har helautomatikk for enkel betjening, men er også meget rikt utstyrt med manuelle muligheter for den viderekomne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Nikon CoolPix 885
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Nikon CoolPix 885

Nikon Coolpix 885 kom på markedet i fjor høst og har i skrivende stund en veiledende pris på rundt 8.600 kroner. Prisen er slett ikke avskrekkende, og Coolpix 885 havner dermed i det mellomste prisleiet blant digitale kameraer i klassen for 3 megapixels og 3x zoom.

LES OGSÅ:

Konstruksjon

Helhetsvurderingen av konstruksjonen er meget positiv. Formen er svært kompakt, om enn ikke så strømlinjeformet som noen av konkurrentene.

Kamerakroppen er basert på deksler av plast, men gir likevel et solid og robust inntrykk. Betjeningsorganene er velformet, funksjonaliteten er tillitsvekkende og fabrikasjonen preges av en finish av høy kvalitet. Coolpix 885 er dessuten lett i vekt, uten at det reduserer kvalitetsfølelsen.

Dog er det detaljer som svekker et ellers godt helhetsbilde. Objektivet har moderat vidvinkel og det bruker urimelig lang tid på å gjøre seg klart for opptak. Søkeren er trang og gir et bildeutsnitt som er betydelig mindre enn det fotograferte bildet.

Bildet på LCD-skjermen gir derimot tilnærmet riktig utsnitt. Skjermen er liten og mangler antireflekterende belegg. Derfor blir den vanskelig å se i solskinn. Jeg er heller ikke tilfreds med at stativfestet er i plast og at det ikke er sentrert i forhold til objektivet.

Dekslene over kortspalten og batterikammeret virker solide, men gummistroppen som holder dekslet over kontaktene virker tynn og puslete.

Egenskaper

Funksjonene i Coolpix 885 hører hjemme i et helprofesjonelt kamera. Her er alt hva hjertet måtte begjære. Nesten, i alle fall. Jeg undrer meg nemlig over Nikons prioriteringer i så måte. Mens du kan lage så mange individuelle kombinasjoner og justeringer at du lett går deg vill, langt mindre husker hva du har stilt inn, har Nikon klart å fjerne to av de mest brukte innstillingene for manuell eksponering, nemlig lukker- og blenderprioritet. De automatiske funksjonene kan til en viss grad suppleres av manuelle valg, men det er få muligheter til personlige ønsker og krav når du bruker helautomatikk.

Opptakshastigheten ved full oppløsning er ikke bedre enn 1,5 b/s, men 885 byr på et mylder av alternative serieopptak med lavere oppløsning, samt videoopptak, men uten lyd. Blitzen gir for mørke bilder i motlys, men spredningen av blitzlyset får godkjent.

Lavt strømforbruk og et oppladbart batteri med høy kapasitet er en kombinasjon jeg gir plusspoeng for.

Optikk

Objektivet har gode ytelser, men spesifikasjonene er ikke all verden. 38 mm vidvinkel og F2,8-4,9 er knapt nok til å løfte et øyebryn i våre dager, ikke engang med 4x digital zoom. Optikken tegner imidlertid skarpt og de optiske feilene har liten eller ingen betydning ved alminnelig fotografering. Du bør imidlertid hindre at solen skinner rett inn i objektivet fordi det da oppstår kraftige interne reflekser og kantlinjer med hard kontrast får lett lilla overstråling.

Tønnefortegningen på vidvinkel var minimal og telen var feilfri. Også næropptakene fortjener ekstrapoeng. 4 cm nærgrense er fenomenalt, selv om det av naturlige grunner gir redusert skarphet i hjørnene.

Under vanlige lysforhold klarte autofokusen seg meget bra, med rask og nøyaktig funksjon, men den sviktet i svakt lys fordi kameraet mangler assisterende AF-lampe.

Bildekvalitet

Coolpix 885 oppviser meget god bildekvalitet. Bildestøyen er innenfor toleransegrensen ved ISO 100, men jeg hadde gjerne sett noe mindre støy ved ISO 200 og spesielt ved ISO 400.

Eksponeringen holdt også høyt nivå under de aller fleste forhold, men jeg synes blitzegenskapene i motlys var skuffende. Fargene er nøytrale og rene, med godt avstemt fargemetning, men også her sviktet blitzen med fargestikk ved automatisk hvitbalanse. Valgene for ukomprimert TIFF og de tre nivåene for JPEG komprimering, bør gi det perfekte utvalget av oppløsning og kvalitet for både proff og amatør.

Brukervennlighet

Personlig mener jeg at kameraet har altfor mange muligheter for individuell tilpasning for denne typen kamera. Det reduserer brukervennligheten betydelig. De fysiske betjeningsorganene, derimot, vitner om lang erfaring og godt planlagt utforming.

Søkeren har en plassering som hindrer at nesen kommer i konflikt med LCD-skjermen, men den har et søkerbilde som harmonerer dårlig med det bildet som blir registrert på bildebrikken.

Jeg trekker også for at menyene har stikkord i stedet for symboler, spesielt siden den kun har fremmede språk. På den annen side gir jeg tilbake et poeng for en oversiktlig, omfangsrik og godt illustrert bruksanvisning - på norsk.

Utstyrspakke

Oppladbart batteri, lader og et 16 MB CompactFlash minnekort er i grunnen alt som følger med Nikon Coolpix 885. Objektivdeksel, rem og kabler er en selvfølge.

Mens storebror Coolpix 995 kan skryte av FotoStation 4.0 i fullversjon, må 885 nøye seg med en ny og enklere versjon av FotoStation, kalt Easy.

Valuta for pengene

Prisen er antydet til 8.600 kroner inkl. mva og det er omtrent "midt på treet" for et kamera av Coolpix 885's kaliber. Kameraet har gode ytelser og et hav av muligheter, men de tekniske spesifikasjonene er ikke bedre enn de må være - for et Nikon-kamera.

Konklusjon

Coolpix 885 vil ikke være mitt førstevalg om jeg skal råde en førstegangskjøper, men en fotograf som kjenner terminologien og har erfaring med fotograferingens mystiske verden, vil elske Coolpix 885. Her er så mange innstillinger at kameraet vil være utdatert før alle kombinasjoner er utprøvd.

Spøk tilside. Jeg er meget godt fornøyd med Coolpix 885. De få og små detaljene jeg misliker og savner, ville du kanskje ikke engang ha oppdaget, om jeg ikke hadde nevnt dem!

Les mer om kameraet og se bilder tatt med det hos Digit.no

(Testen er utført av Kai Thon i Digit AS)